Det lönar sig att bo i Täby. Foto: Most Photos

Så mycket har villaägarna i Täby dragit in – om dagen

På fem år har en snittvilla i Täby ökat med 3 miljoner – eller 1 643 kronor om dagen. Snittökningen på villor i landet sedan 2012 är 865 733 kronor.

  • Publicerad 10:14, 8 sep 2017

Fastighetsbyrån har tagit fram siffror som visar att priserna på villor i Sverige stigit med i snitt 39 procent. I Täby har priset på en villa i snitt gått från 4,5 miljoner år 2012, till 7,5 miljoner år 2017. Det innebär en procentuell ökning på 67 procent.

De innebär ett genomsnitt på 1 643 kronor om dagen.

– I kronor har det varit en helt makalös utveckling, det är bara att konstatera, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

För få små bostäder

Just nu har priserna planat ut.

– Vi ser att prisökningen börjat mattas av ganska tydligt, framför allt i Stockholm. Vi börjar få genomslag på att vi har byggt mycket nytt, säger Johan Engström.

Han ser problem med nybyggandet.

– Oavsett ort så har det i storstäderna byggts till en målgrupp som har hyggligt stark ekonomi. Bostadsrätter, tvåor till fyror. För yngre finns inte det boende som önskas, mindre och billigare, det visar en undersökning vi gjorde i somras.

Inlåsningseffekt

Även när det gäller äldre finns problem.

– Äldre känner en viss inlåsningseffekt, och stannar kvar i för stort och illa passande boende. En parameter är skatten, en annan att de inte hittar så billigt boende. Det är flera faktorer som spelar in.

Danderydsbornas villor har gått från 7,8 miljoner i snitt, till dagens 12,1 miljoner kronor, en 55-procentig ökning.

I Vallentuna har priset gått från 3 miljoner till 4,6 miljoner. Det motsvarar 54 procent.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år efter trafikolyckan: "Vill att det kommer ut"

Nyheter Väntar på dom efter rättegång Att sluta cykla var aldrig ett alternativ för Louise Åkerblom efter att hon förra året var med om en allvarlig trafikolycka. Nu väntar domen mot den bilist som är misstänkt att ha förorsakat...onsdag 23/5 15:09

Vi är stockholm