Linbanan kommer inte längre utredas. Foto: Sollentuna kommun

Så mycket kostade planerna på linbanan

Förra veckan stod det klart att kommunen lägger ner planerna på linbana mellan Häggvik och Väsjön. Projektet har kostat 4,3 miljoner kronor.

  • Publicerad 11:20, 21 maj 2019

Så här mycket beräknas linbane-projekt kostat.

Den totala summan landade på 4,3 miljoner kronor – enligt kommunledningskontorets beräkningar. Kommunen har investerat ungefär 3,1 miljoner kronor av dessa under fem års tid.

2015 beviljades ett bidrag på 1 350 000 kronor från naturvårdsverket för projektet. I och med att projektet inte kommer slutföras får Sollentuna kommun ett återbetalningskrav på 193 000 kronor.

Kostnaderna

Den största kostnaden har varit arbetstid för kommunens personal.

Sammanlagt 2 200 arbetstimmar beräknas lagts på projektet, sedan 2014, som översätts till en kostnad på ungefär två miljoner kronor. Mest resurser investerades mellan 2015 och 2017, då kommunen beviljades bidraget, och den näst största utgiften har varit konsulter på cirka en miljon kronor.

Trafikplanering har kostat ungefär 674 080 och arkitekter 100 000 kronor.

Samhällsekonomiskt omotiverat

Det var förra veckan som det stod det klart att linbana mellan Väsjön och Häggvik inte blir ett alternativ. Bussar beräknas bli billigare.

Henrik Thunes, kommunstyrelsens ordförande, kommenterade beslutet förra veckan:

– När den här idén först kom, då insåg vi att detta måste vi utreda noggrant. Vi ville se vilka fördelar som kan finnas, men vi måste göra det på ett seriöst sätt. Nu visar det sig att det här alternativet inte är samhällsekonomiskt motiverat.

Linbaneprojektet har pågått sedan 2014 och förblir alltså en dröm när utbyggnaden av det nya området i Väsjön ska färdigställas. Det nya området i Väsjön har marknadsförts på flera håll med linbanan som ett framtida alternativ till kollektivtrafik.

Kommunen går inte vidare med linbanan

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Första skolveckan - en mjukstart

Nyheter I onsdags började skolan: "Det bästa är att träffa kompisarna" säger Isabella. Vad händer under första skolveckan? I onsdags började skolans hösttermin och på Norra Strandskolan, liksom på många skolor, är den första veckan en mjukstart med nya lärare och klasskompisar.torsdag 22/8 15:00

Holländsk grävmaskin ska rädda HIP

Nyheter 100 ton sand ska lyftas bort från planen Borstning, blåsning och dammsugning. Metoderna har varit många för att rädda konstgräsplanen på Helenelunds IP efter halkproblemen – nu ska man gräva bort sanden.torsdag 22/8 12:41

Tågtrafiken igång igen efter tidigare stopp

Nyheter Följdförseningar På torsdag förmiddag stoppades tågtrafiken mellan Stockholm Södra och Älvsjö efter en olyckshändelse.torsdag 22/8 10:57
Stockholm Direkt