Miniatyr. De planerade Stockholmshusen blir dyrare än väntat. Foto: Jonas Carlsson

Så mycket kostar stadens "billiga" hyresrätter

Redan i maj förra året kunde vi avslöja att stadens satsning på billiga hyreslägenheter såg ut att bli en dyrare historia än väntat. Detta bekräftas i dag av Dagens Nyheter som berättar att hyran för en normaltrea landar på närmare 10 000 kronor i månaden.

  • Publicerad 12:03, 15 aug 2018

De så kallade Stockholmshusen lanserades för tre år sedan som ett led i kampen mot bostadskrisen. En enklare byggprocess skulle ge pressade priser och lägre hyror. Men redan 2017 kunde vi avslöja att de "billiga" hyresrätterna såg ut att bli betydligt dyrare än väntat.

Stadens "billiga" hyresrätter blir dyrare än tänkt

Och idag skriver Dagens Nyheter att maxnormhyran för Stockholmshusen är fastställd till 1 550 kronor per kvadrat och år. För en normaltrea på 77 kvadrat innebär det en månadshyra på 9 945 kronor i månaden.

– Det är en väsentligt lägre hyra än i nyproduktion i övrigt. Men det är ändå en hyra på en väldigt hög nivå, som inte normalinkomsttagare, studenter och pensionärer kan efterfråga, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren till tidningen.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) medger att hyresnivåerna ligger på en annan nivå än vad som var planerat. På en fråga om hur hon reagerar på det som Erik Elmgren säger, att en normalinkomsttagare inte har råd med en trea i Stockholmshusen, svarar hon att "vi har inte kommit hela vägen fram."

– Det finns en gammal devis: stolt men inte nöjd, säger hon i artikeln.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) kallar projektet för ett misslyckande och vill nu se andra åtgärder.

– Vi måste utmana fler privata aktörer att bygga billigt, öka möjligheterna till andrahandsuthyrning, och vi måste bygga fler små lägenheter och fler kollektivhus, skriver hon i ett pressmeddelande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android