Så mycket mer än fotboll

Seuki internationella fotbollsturnering – somrarnas integration-, kultur- och fotbollsfest på Spånga idrottsplats – inleds på lördag med 16 lag på plats. Nytt i år är att dagarna ska fyllas av allsköns idrott, bland annat friidrottens teknikgrenar.

  • Publicerad 07:10, 12 jul 2017

Vi hoppas att många vill komma ner till Spånga IP och testa på.

Fotboll i all ära, Seuki 2017 blir som tidigare upplagor två veckors integration- och kulturveckor.

– Fotboll är en liten del av de två veckorna på Spånga IP, säger Abdiweli Maalin i Seuki, Somaliska Europeiska Ungdom Kultur och Idrott. Meningen är i första hand är att barn, ungdomar och vuxna ska mötas och umgås. Utbyta erfarenheter kring kultur, musik, studier, arbetsliv... Ja, allt.

Seuki har genom åren lockat storpublik. I samband med några finaler, tillika avslutningar, har det uppskattats att 7 000 trängts runt planen och idrottsplatsen.

– Jo, faktiskt, säger Pierre Nystedt på idrottsförvaltningen. Även invigningsdagen lockar många, runt 4 000, så det är riktigt häftigt. Under gruppspelet är det färre på matcherna, men 300–500 åskådare är väl bra det också.

I år finns det förhoppning om mer liv och rörelse hela dagarna. Fotbollen kommer igång vid 16.00 på eftermiddagarna, dessförinnan är idrottsföreningen KFUM Sports for Development inkopplad. De ska låta barn och ungdomar testa på friidrott med mera.

– Det här är ett första försök, med förhoppningen att det ska utvecklas, säger Anders Pettersson, kassör i Sports for Development.

Idris Ibrahim, ordförande i SoF, är gammal elitlöpare och håller i aktiviteterna. Hjälp hämtar han bland annat från friidrottsledare i Hässelby SK. Friidrott är en stor punkt, men det bereds även plats för parkour, karate, frisbee, basket, ponnyridning och fotboll under dagarna.

”En fantastisk fritidsgård”, är en beskrivning.

– Eller dagkollo, säger Anders Pettersson. Och det är gratis. Vi hoppas att många vill komma ner till Spånga IP och testa på. Vi ställer upp en hoppborg och kommer att ha ansiktsmålning. Det finns lite av varje, helt enkelt

I fotbollsturneringen deltar åtta svenska lag.

– Sju är från Norden och ett från Tyskland. Vi har tidigare haft lag från bland annat England, Australien och Kanada, säger Abdiweli Maalin.

Invigningen av Seuki 2017 sker på lördag eftermiddag och redan inledningskvällen spelas två fotbollsmatcher i grundserien. I match 2 blir det derby när Somalia United tar sig an Husby. Finalen avgörs den 30 juli, men Sports for Development fortsätter ytterligare en vecka och föreningen har för avsikt att etablera sig på Spånga IP.

– Vi vill att Seuki 2017 ska bli en stor mötesplats och har stort stöd från Stockholms idrottsförbund, polisen etcetera, säger Abdiweli Maalin.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.