Foto: Mostphotos

Så mycket mer tjänar män än kvinnor i Danderyd: "Det är den stora boven"

Kvinnor i Danderyd tjänar 69 procent av vad männen tjänar i snitt. I antal kronor är skillnaden störst i Danderyd i hela Sverige.

  • Publicerad 12:15, 8 mar 2018

Nästan 140 000 kronor mer tjänar män än kvinnor i Danderyd i snitt, totalt 69 procent av det männen tjänar. Statistiken är framtagen av Statistiska centralbyrån och i sin rapport redovisar de att män i Danderyd tjänar 452 000 kronor samtidigt som kvinnor i kommunen i snitt tjänar 312 000. I antal kronor är skillnaden störst i Danderyd.

– I och med familjebildning förändras utvecklingen av inkomsterna drastiskt. Kvinnor får en rejäl inkomstminskning när de får barn, hamnar på en helt annan nivå och kommer aldrig ikapp männen, säger Erica Lindahl, forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), till Nyhetsbyrån Siren. 

"Det är den stora boven"

Vidare menar Erica Lindahl att barneffekten står för nästan två tredjedelar inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män.

– Kvinnor arbetar i högre grad deltid under många år. Då blir löneutvecklingen sämre. Det är den stora boven, säger Erica Lindahl.

– Så länge kvinnor tar mycket mer familjeansvar, det vill säga är hemma mer med barn, har vi de här skillnaderna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Försvunnen i en vecka – polisen utan spår

Nyheter Släpper ny bild för att få fler tips om Stefan Vallentunabon Stefan har snart varit försvunnen i en vecka. Nu väljer polisen att släppa en bild på bilen.tisdag 20/3 11:26

Hund i Täby omhändertogs - ägaren dömd för djurplågeri

Nyheter Ska ha slagit hunden En hundägare i Täby blir av med sin hund. Det efter att ägaren dömts för djurplågeri.tisdag 20/3 10:02