Foto: Mostphotos

Så mycket mer tjänar män än kvinnor i Danderyd: "Det är den stora boven"

Kvinnor i Danderyd tjänar 69 procent av vad männen tjänar i snitt. I antal kronor är skillnaden störst i Danderyd i hela Sverige.

  • Publicerad 12:15, 8 mar 2018

Nästan 140 000 kronor mer tjänar män än kvinnor i Danderyd i snitt, totalt 69 procent av det männen tjänar. Statistiken är framtagen av Statistiska centralbyrån och i sin rapport redovisar de att män i Danderyd tjänar 452 000 kronor samtidigt som kvinnor i kommunen i snitt tjänar 312 000. I antal kronor är skillnaden störst i Danderyd.

– I och med familjebildning förändras utvecklingen av inkomsterna drastiskt. Kvinnor får en rejäl inkomstminskning när de får barn, hamnar på en helt annan nivå och kommer aldrig ikapp männen, säger Erica Lindahl, forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), till Nyhetsbyrån Siren. 

"Det är den stora boven"

Vidare menar Erica Lindahl att barneffekten står för nästan två tredjedelar inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män.

– Kvinnor arbetar i högre grad deltid under många år. Då blir löneutvecklingen sämre. Det är den stora boven, säger Erica Lindahl.

– Så länge kvinnor tar mycket mer familjeansvar, det vill säga är hemma mer med barn, har vi de här skillnaderna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Han vill öppna krog i Gribbylund

Nyheter "Det finns inget bra ställe där man kan gå och äta här" Sedan barnsben har maten varit en av de viktigaste delarna i Täby-bon Niklas Pallgrens liv. Nu satsar på prestigefyllda tävlingen ”Årets kock” – samtidigt som han drömmer om en egen krog i Gribbylund.torsdag 20/9 16:41

Mer ilska mot Mörby Centrums parkering

Nyheter Centrumchefen: "Vi har inte ändrat något" I augusti infördes det nya parkeringssystemet i Mörby Centrum. Men flera besökare anser att systemet blivit till det sämre och att det är för snålt med tid.torsdag 20/9 15:34