Foto: Mostphotos

Så mycket mer tjänar män än kvinnor i Danderyd: "Det är den stora boven"

Kvinnor i Danderyd tjänar 69 procent av vad männen tjänar i snitt. I antal kronor är skillnaden störst i Danderyd i hela Sverige.

  • Publicerad 12:15, 8 mar 2018

Nästan 140 000 kronor mer tjänar män än kvinnor i Danderyd i snitt, totalt 69 procent av det männen tjänar. Statistiken är framtagen av Statistiska centralbyrån och i sin rapport redovisar de att män i Danderyd tjänar 452 000 kronor samtidigt som kvinnor i kommunen i snitt tjänar 312 000. I antal kronor är skillnaden störst i Danderyd.

– I och med familjebildning förändras utvecklingen av inkomsterna drastiskt. Kvinnor får en rejäl inkomstminskning när de får barn, hamnar på en helt annan nivå och kommer aldrig ikapp männen, säger Erica Lindahl, forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), till Nyhetsbyrån Siren. 

"Det är den stora boven"

Vidare menar Erica Lindahl att barneffekten står för nästan två tredjedelar inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män.

– Kvinnor arbetar i högre grad deltid under många år. Då blir löneutvecklingen sämre. Det är den stora boven, säger Erica Lindahl.

– Så länge kvinnor tar mycket mer familjeansvar, det vill säga är hemma mer med barn, har vi de här skillnaderna.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

60 års kamp för kvinnor inom polisen

Nyheter ”Männen kallade oss attrapper” Männen på stationen vägrade jobba med dem. De kallades "attrapper", och de som blev gravida löd under öknamnet "halvpoliser". Nu är det 60 år sedan de första kvinnliga poliserna började patrullera...fredag 14/12 16:29

Akuten: "Situationen är fortfarande ansträngd"

Nyheter Svarar på sjuksköterskans hårda kritik Sjuksköterskan Maria larmar om en ansträngd situation på Danderyds sjukhus akut. "Jag förstår att medarbetare upplever att de ligger efter", säger Py Johnson-Fohlin, verksamhetschef på...fredag 14/12 11:57