KOMMUNHUSET. Enligt uppgift kan kommunens verksamhet komma att evakueras till glashuset i Häggvik. Foto: Pauline Cederblad/Annika Derwinger Falkuggla

Så mycket ska nya kommunhuset kosta

Kommunhuset i Sollentuna ska byggas om. Nu har kommunstyrelsen godkänt att kostnaderna för evakueringslokaler under byggtiden får uppgå till 30 miljoner kronor och år.

  • Publicerad 15:29, 15 mar 2019

Vi vill inte bygga ett nytt kommunhus på ett annat ställe.

Nästa år ska en omfattande renovering av kommunhuset, eller Turebergshuset som det egentligen heter, inledas. Huset byggdes 1976 och bland annat ventilationen, avloppssystemet, elsystemet och hissarna behöver antingen bytas ut eller renoveras.

– Vi har sedan en tid tillbaka vetat om att det här huset är i behov av omfattande åtgärder för att säkra arbetsmiljön. Och vi vill inte bygga ett nytt kommunhus på ett annat ställe. Vi kan inte tänka oss en bättre placering än den vi har, säger Henrik Thunes (M) kommunstyrelsens ordförande.

30 miljoner kronor

Kostnaden för projektet beräknas i nuläget bli mellan 450 och 570 miljoner kronor. Under tiden kommer huset att behöva tömmas på all verksamhet. Det har nu kommunstyrelsen bestämt får kosta 30 miljoner kronor per år i evakueringskostnader. Skillnaden mot dagens hyreskostnader blir inte särskilt stor egentligen, påpekar Henrik Thunes.

– I nuläget betalar vi 24 miljoner kronor per år till Sollentuna kommunfastigheter AB i hyreskostnader för Turebergshuset, och den hyran kommer decimeras när vi utrymmer för renoveringen. Men vi förlorar samtidigt den intäkten till vårt fastighetsbolag.

Ingen lösning presenterad

Var alla verksamheter som nu finns i kommunhuset ska ta vägen under den tvååriga byggtiden är inte klart. I ett tjänsteutlåtande står det dock att målsättningen är att samla så många som möjligt på samma ställe och hitta evakueringslösningar i Sollentuna centrums närhet för de verksamheter som har mest kontakter med invånare.

Enligt uppgift till Vi i Sollentuna finns det dock redan en tilltänkt evakueringslösning: det stora glashuset, eller ABB-huset, i Häggvik.

Fastigheten ägs av Centria fastigheter men hyrs nu av bolaget Wellstreet som i april ska öppna nordens största innovationshub i lokalerna. De räknar med att 1400 personer ska kunna jobba i byggnaden, och att det ska finnas utrymme för upp till 100 startupbolag.

Man är dock förtegna kring detta både hos kommunen och Wellstreet.

– Det finns ingenting påskrivet. Vi är och har varit i kontakt med Sollentuna kommun liksom en mängd andra potentiella hyresgäster, säger Simon Saneback, pressansvarig på Wellstreet.

– Ingenting är klart ännu så det kan jag inte kommentera. Men vi räknar med att kunna presentera en lösning i slutet av sommaren, säger Henrik Thunes.

MER Turebergshuset

Turebergshuset byggdes 1976 och har omfattande renoveringsbehov vilket varit föremål för diskussion under flera år.

Nästa år måste all verksamhet evakueras från huset till tillfälliga lokaler. Detta har kommunstyrelsen får kosta kommunen 30 miljoner kronor per år.

Arbetet med en förstudie av renoveringen pågår fortfarande och en förstudierapport inklusive kalkyl beräknas vara färdigställd efter sommaren 2019. I dagsläget räknar de dock med att renoveringen kommer att kosta mellan 450 och 570 miljoner kronor.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Anhöriga orosanmäler LSS-boende

Nyheter "Ser annorlunda ut på pappret än i verkligheten" På strax över ett år har ett av Soloms LSS-boenden bytt verksamhetschef fem gånger. Nu larmar anhöriga om ohållbara arbetsförhållanden och besparingar som påverkar både personal och boende.fredag 22/3 15:00

Hemköp stänger under ett år

Nyheter Sjöbergsborna utan närbutik under ombyggnad I oktober väntas Sjöbergs centrum börja rivas inför nybyggnaden nästa år. Då står Sjöbergsborna utan en närbutik i uppemot 12 till 15 månader.fredag 22/3 10:00

Så ska Sjöbergs centrum byggas om

Nyheter Bygglovsansökan är inlämnad till kommunen Sjöbergs centrum får ett nytt ansikte. I oktober river man det gamla och i januari börjar man bygga på det nya - om allt går enligt planerna.torsdag 21/3 18:14