Vägen hit. Det ska Heradi Rashidi och Elaine Eksvärd tala om i Skärholmen i Mitt127:s nya föreläsningsserie. Foto: Mostphotos, Arkivbild, Jesper Anhede

Så nådde 127-profilerna toppen

Hur hamnade Elaine Eksvärd från Bredäng i retoriktoppen? Och hur tog sig Heradi Rashidi från Vårberg till den svenska fotbollseliten? Det berättar de själva den 19 maj, på Stadsteatern i Skärholmen.

  • Publicerad 12:14, 10 maj 2019

– Liknande föreläsningar finns på många platser, men jag känner att det har saknats i Skärholmen. Vi har så många lokala förebilder som har nått framgång, vare sig det handlar om musik, sport eller entreprenörskap. Vi vill lyfta dem och ge dem en plattform att hjälpa Skärholmen, säger Atakan Kara.

Han är projektledare på Mitt127 som den 19 maj arrangerar den första delen i föreläsningsserien ”Vägen hit”. Premiärtalare blir AIK-spelaren och Vårbergsbon Heradi Rashidi och författaren och retorikexperten Elaine Eksvärd, som växte upp i Bredäng.

– Vi vill göra de här förebilderna mänskliga. Låta dem själva berätta om sina resor och visa att de inte bara hamnat där genom tur. De är som vem som helst av oss, men har förmodligen kämpat och tagit svåra beslut längs vägen. Det är jätteviktigt att visa och vi hoppas att det ska inspirera alla som lyssnar, säger Atakan Kara.

Ska vara relaterbart

Målet är att föreläsningarna ska vara återkommande och vara mer som avslappnade samtal är strikta föreläsningar, säger han. Till en början ska alla talare ha någon koppling till 127-området.

– Det handlar om att det ska vara relaterbart. Som Heradi Rashidi, som inte är född i Sverige, en erfarenhet han delar med många här. Flera av dem har hamnat i situationer där de inte vetat vad de ska göra, det visar att det är okej att vara ung och osäker, bara man fortsätter kämpa.

Klockan 17.00 öppnar dörrarna på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen. Evenemanget är gratis.