Balkong eller trädgård? Alla kan odla både ätbart och vackert menar experterna. Foto: Pi Frisk

Så odlar du ätbart och vackert på balkongen

Nyskördat, ekologiskt och närproducerat – på balkongen eller i trädgården. Här är experternas tips för att odla ätbart även om du inte har gröna fingrar.

  • Publicerad 08:47, 17 mar 2019

Nu är det snart vår på allvar och så snart tjälen lämnat marken och jorden börjar reda sig är det dags att börja odla om man vill skörda frukterna längre fram. Och oavsett om man har en liten balkong, villatomt eller pallkrage på innergården så kan man få ut mycket av den yta man har – om man planerar smart.

Balkongen räcker bra

På årets trädgårdsmässa, som drar igång 21 mars, håller trädgårdsmästaren Linda Schilén workshops om ätbar odling. Och även om du har en liten balkong finns det massor att odla. Att jobba på höjden och odla sånt som går att skörda flera gånger är några av hennes tips för dig med liten yta. Och det är dags att sätta igång nu.

– Förgrodda potatisen redan nu och sen när maskrosorna står i full blom är det dags att stoppa ner den i krukan, säger Linda Schilén som även tipsar om att börja förodla chili, kronärtskocka och gurka inne redan nu.

Har man lite mer yta i till exempel en villaträdgård behöver man kanske inte tänka lika mycket på ytan, utan kan jobba mer med det estetiska. Som att variera höjden i planteringarna och även blanda in blommor bland grönsakerna, enligt trädgårdsdesignern John Black på Zetas handelsträdgård.

– Istället för pallkragar kan man bygga egna mer gedigna odlingslådor som inte behöver vara just fyrkantiga, säger han.

Linda Schilén. Foto: Pressbild/Anne-Lie Ryde

Trädgårdsmästaren Linda Schiléns 6 bästa tips för ätbar balkongodling:

1, Odla det som går att skörda flera gånger under säsongen – exempelvis: potatis, tomater, rädiser och plocksallad för att ha bestående växtlighet på balkongen.

2, Jobba på höjden – prova Malabarspenat den kan bli upp till två meter och dinglar den på en spalje agerar den insynskydd.

3, Jordvolymen är begränsad i en kruka där är det extra viktigt med vatten. Ha alltid en vattenkanna nära dina växter.

4, Byt ut jorden från året innan då näringen gatanterat är slut från förra årets växter. Se på påsen för vilken typ av odling jorden är apassad för.

5, Om man tänker på fleråriga växter är det bra att satsa på växter som klarar trycket och de hårda vintrarna. Och vinbärsbuskar funkar perfekt på balkongen.

6, För solig odling passar lite mer exotiska plantor som tomater, chili, zucchini och för en skuggigare odling funkar bladväxter som plocksallad, rabarber och vinbärsbuskar.

Visa merVisa mindre

John Black. Foto: Zetas trädgård

Trädgårdsdesignern John Blacks bästa tips för en vacker OCH ätbar trädgård:

1, Planera den ätbara planteringens odlingsbäddar i en höjd om 50-60 centimeter för att få en bra arbetshöjd och även en variation i nivåer som ser trevlig ut.

2, För mer lite mer snygg omväxling kan man även blanda in blommor bland grönsakerna. Försök ha en trädgård med mycket färg och växter som är både höga och låga.

3, Ett fint inslag i trädgården är vinbärsbuskar beskärda som solfjädrar.

4, Undersök i floraböcker för att se om det finns något man tycker ser fint och vackert ut - och som går att äta.

5, Lägg energi på en kryddträdgård – om det finns något stenparti är det bara att fylla ut skrevorna med jord och plantera timjan, mynta, citronmeliss.

6, Använd inte jord eller gössel som ger en konstig bismak. Använd sandblandad jord.

7, Börja förodla slanggurka och tomater redan nu så dom är redo att sättas lagom till det att jorden reder sig.

Visa merVisa mindre