Fullt. Järvaveckan fortsätter att växa. På måndagen fanns många lokala företagare på plats då temat var företagande och entreprenörskap. Foto: Mikael Andersson

Så påverkar Järvaveckan områdets företagare

Bästa dagskassan på månader för en företagare, ett avlägset spel för galleriet för en annan – företagarnas åsikter går isär om Järvaveckan på Spånga IP. När politiker och storföretag samlas i Järva ser hoppfulla företagare fram emot att området ska hamna i centrum även efter att scenen plockats ner.

  • Publicerad 16:38, 12 jun 2018

Vi är överlyckliga! I går sålde vi så mycket att vi fick slut på pizzakartonger. Det var bästa dagskassan sedan i januari

Järvaveckan är inne på sin tredje dag, och inne på Pizzeria Spånga macka i Spånga centrum strålar ägaren Marina Ristić. För henne har det varit ett lyckokast att ha politikerveckan inpå knuten.

– Vi är överlyckliga! I går sålde vi så mycket att vi fick slut på pizzakartonger. Det var bästa dagskassan sedan i januari, säger Marina Ristić, just som en kund kommer in för att hämta en storbeställning till politikerveckan.

Lönsamt. Marina Ristić lastar in en Järvaveckan-beställning till lokala profilen Björn Begner. Foto: Mikael Andersson

Vad heter hon, från Feministiskt initiativ. Hon var här utanför och de delade ut ballonger

Även inne på Spånga konditori märker personalen av det stora arrangemanget på Spånga IP.

– Vi har haft företag här som hämtat upp kaffebeställningar dit, säger Clara Zachrisson, butiksbiträde, efter att ha kollat av med en kollega som jobbat under helgen.

"De delade ut ballonger"

På andra sidan Spånga IP, i Tensta centrum, hittar vi företagaren Diar. Än har han inte märkt av att politikerveckan bidragit med extra klirr i kassan.

– Vad heter hon, från Feministiskt initiativ. Hon var här utanför och de delade ut ballonger till barnen, säger Diar och frågar om han får bjuda på något att dricka i värmen.

"De behöver min röst"

I Tensta centrum hittar vi också en företagare, som tappat tron på en förändring. Han är inte intresserad av politikerveckan.

– Det enda jag vill ha är trygghet. Det är allt. Jag vill jobba i lugn och ro. Jag vill inte behöva se mig över axeln när jag går hem. En enda sak önskar jag mig – trygghet. Skriv det, säger företagaren, som inte vill ha sitt namn i tidningen, och fortsätter med en motfråga:

– Är du gift? Har du barn? Bra. Hur din familj mår, det vet du själv bättre än någon annan. Samma sak här med Tensta och Rinkeby. Vi som bor här, vi vet hur det är här. Politikerna, de kommer hit när de behöver min röst. Men aldrig att jag ska rösta.

Debatt. Medborgarpanel med flera lokala företagare. Foto: Mikael Andersson

Erkänn segregationen. Det är det första steget. Andra steget, tror jag, är att utnyttja den strategiska punkt Tensta är, så att Tensta kan bli en "emerging market"

Företagare: Tensta kan bli en tillväxtmarknad

Företagarens ord ekar kvar i våra öron när vi kör vidare mot folktäta Järvaveckan, där dagens tema är just företagande och entreprenörskap.

Både i Spånga centrum, och i Tensta har företagare protesterat öppet mot otryggheten i sina centrum. På stora scenen diskuterar lokala företagare de möjligheter – och utmaningar de ser som småföretagare i området.

Hossein Alfak, entreprenör bakom pastarestaurangen Vissani och ordförande i Tensta företagareförening, ser den svaga köpkraften i Tensta som en utmaning. Han tror också att områdets dåliga rykte spelar en avgörande roll för vilka kunder som väljer att besöka Tensta.

– Erkänn segregationen. Det är det första steget. Andra steget, tror jag, är att utnyttja den strategiska punkt Tensta är, så att Tensta kan bli en "emerging market" (tillväxtmarknad, reds anm), säger Hossein Alfak och lyfter Tenstas närhet till ett av världens största ICT-kluster i Kista, och närheten till flyg och kommunikationer som stora fördelar.

– Men då krävs att myndigheter tar sitt ansvar och återerövrar de platser de lämnat, att de kommer tillbaka och visar sig. Vi kan inte bara prata om Tensta och våldet. Vad vill de vanliga människorna? De vill ha bra skolor till sina barn och jobb. Och där kommer de lokala småföretagen in.

Järvaveckan fortsätter att växa

"Vill få in folk utifrån"

I panelen syntes också Rinkebyföretagaren Chino Hakam, grundare av Moroccan Souk, som importerar handgjorda kläder och inredningsprylar från Marocko.

– Vi vill inte ha en gemenskap där bara vi som bor här cirkulerar här. Vi vill ju få in folk utifrån, sa hon och efterfrågade att större myndigheter som Arbetsförmedlingen valde att öppna i Järvaområdet.

Jan Westerberg, sekreterare i Spånga företagareförening, var inne på samma spår.

– Önskedrömmen är att vi skulle få hit lite större företag för att få mer människor i omlopp. Många vill se systembolaget i Spånga centrum, sa han.

Lokala företagare, hur märker ni av Järvaveckan?

Utökar. Entreprenören Hossein Alfak, som driver italienska restaurangen Vissani i Tensta, ska öppna upp en till restaurang med handgjord pasta på Östermalm. Foto: Mikael Andersson

– Vi har tyvärr stängt den här veckan på vår restaurang i Tensta, så det är svårt att säga. Men långsiktigt tror jag att Järvaveckan har betydelse för integrationen i området och det har en direkt effekt på oss företagare. Många företagare går på knäna och vill se en snabb lösning på de problem som finns, men det kommer inte gå på en dag. Det handlar om 40 år av misslyckad integrationspolitik, säger Hossein Alfak.

Kaffeservice. Clara Zachrisson jobbar på Spånga konditori, som haft kaffebeställningar till politikerveckan. Foto: Mikael Andersson

– Det har varit mycket folk inne i dag. Vi har också haft beställningar på kaffe till Spånga IP, säger Clara Zachrisson.

Medvind. "Jag märker av Järvaveckan ännu mer i år än förra året. Många poliser kommer hit och äter", säger Spångaföretagaren Marina Ristić på Pizzeria Spånga macka. Foto: Mikael Andersson

– Jag märker av Järvaveckan ännu mer i år än förra året. Vi är överlyckliga! I går sålde vi så mycket att vi fick slut på pizzakartonger. Det var bästa dagskassan sedan i januari, säger Marina Ristić.

Ex-statsminister. Fredrik Reinfelt (M), numera ordförande för Trygghetskommissionen, vill skapa tryggare platser i Järva med modellen AMP. Foto: Mikael Andersson

Man anhållen för misstänkt mordförsök vid Ulvsundabron

Nyheter Oklara omständigheter kring varför kvinna hamnat i vattnet På söndagskvällen fick polisen larm om att en kvinna hoppat från Ulvsundabron. På plats hittas både kvinnan och en man i vattnet. Omständigheterna gör att han nu är anhållen för mordförsök.måndag 16/9 10:33

Västerorts vampyr gör entré på teaterscenen – efter solnedgången

Nyheter "Blir några liter blod per föreställning" Om en vecka är det dags för premiären av vampyrpjäsen Låt den rätte komma in på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Många har velat hugga (!) en biljett för att se den blodiga föreställningen. Vi...fredag 13/9 16:45

Vi är Västerort

Stockholm Direkt