Förskolebygge. Bygget av den nya förskolan på Almarevägen påverkar trafiken för både fotgängare och cyklister. Foto: Mikael Andersson

Så påverkas boende av stöket i Stäket

Stäketborna har fått vänja sig vid avstängda vägar och byggnationer som ställer till det i trafiken, bland annat på Almarevägen.

  • Publicerad 16:41, 30 aug 2019

På Almarevägen är det mer trafik än vanligt. I våras stängdes Allmänningsvägens koppling till Rotebroleden av, under tiden som en ny trafikplats ska komma på plats där.

Resultatet? Fler bussar och mer genomfartstrafik på Almarevägen. Samtidigt byggs en ny förskola utmed vägen, där gång- och cykelbanan vanligtvis går, vilket gör att cyklister hänvisas ut i bilvägen.

Hilda Nensén, 11, bor i norra Stäket och cyklar via Almarevägen till skolan i Kallhäll.

På grund av trafikstöket har hon sällskap av mamma Ann-Marie Johansson till skolan.

– Det är superrörigt här, det händer något varje gång vi cyklar förbi. Det är stora maskiner och lastbilar som åker förbi. Vi väljer att cykla på trottoaren för att det blir tryggare, men häromdagen stod det soptunnor där, säger Ann-Marie Johansson.

– Förut stod det en diskmaskin i vägen, lägger Hilda Nensén till.

Samtidigt som Anne-Marie Johansson förstår att även större fordon måste kunna ta sig fram, upplever hon inte trafikmiljön säker för barn.

– Det är flera byggbilar på plats och inte helt lätt att ta sig fram. Jag tror inte barn håller koll bakom lastbilar, bussar och andra långa fordon på samma sätt som vuxna.

Ny gång- och cykelbana

Även Stäketbon Pia Gunnarsson, som har barn som cyklar till och från skolan längs Almarevägen, har reagerat på att cyklister hamnat i kläm.

– Det är alldeles för osäkert för barnen. Jag har varit på väg att bli nermejad av två större lastbilar som brakar ut från förskolebygget. Hade det kommit ett barn hade det inte haft en chans, säger hon.

Efter att kritiken har nått kommunen, så har de den senaste veckan ställt ut fler skyltar längs vägen som informerar om att det pågår byggarbeten. Men det gör samtidigt att utrymmet cyklisterna har att spela på blir mindre.

– Vi har sett att det brustit lite hos vår entreprenör, bland annat vad gäller skyltning, och vi har bett dem att åtgärda det. Främst är det skyltar som saknats, och de har inte varit bra placerade. Vi har också målat övergångslinjer vid de tillfälliga övergångsställena. Vi vet att det inte är perfekt där just nu, säger Kristian Forsberg, enhetschef på fastighetsavdelningen i Järfälla.

Han har förståelse för att sträckan kan upplevas obehaglig, särskilt för barn, men pekar på att stöket snart är över. Förskolan ska besiktigas mot slutet av september, och efter det ska en ny gång- och cykelbana byggas på Almarevägen. Men hur trafiksituationen ska lösas under den byggtiden är inte klart än.

Hur tycker du att trafiksituationen i Stäket ser ut? Hur påverkas du?

Anne-Marie Johansson och Hilda Nensén, Stäket. "Det är flera byggbilar på plats och inte helt lätt att ta sig fram. Men jag förstår att det är jätteknepigt här på Almarevägen, det är stora bilar som måste komma fram" säger Anne-Marie Johansson. Foto: Mikael Andersson

Olle Månsson, Kallhäll. "Jag är fotvandrare och promenerar förbi Almarevägen varje dag. Jag har aldrig sett någon som kör i 30, och det är märkligt, för de flesta bor ju här! Och kör du i 30 får du en bilkö efter dig." Foto: Mikael Andersson

Fidan Tosun, Stäket. "På morgnarna har det varit rörigt, när man ska ut och in från bostadsområdet. I rondellen vid Hemköp har det varit tvärstopp ibland, och man påverkas av det när man hämtar och lämnar barn. Men jag tycker att det fungerar bättre nu, jag upplever det inte som något problem." Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt