Det lokala näringslivet påverkas mycket av den rådande coronakrisen. Foto: Sacharias Källdén

Så påverkas lokala näringslivet av coronakrisen

Det lokala näringslivet påverkas mycket av den rådande coronakrisen. För många uteblir intäkterna helt, andra lyckas på olika sätt ställa om för att möta nya behov. Samtidigt vill många lokalbor stötta verksamheter i sina kvarteri den mån de kan.

  • Publicerad 13:32, 3 apr 2020

Förberedd. Trots att massören Therése Gullberg förberedda sig tidigt så försvann nästan alla hennes uppdrag. Foto: Anton Kyhlbäck

Massören: Kunder är livrädda och vi kan inte jobba online

Namn: Therése Gullberg

Gör: Driver företaget 21 dagar - massage och wellness i Rotebro.

Småföretagare sedan: 2015.

”Redan i februari började jag följa smittan, efter utbrottet i Kina. Jag kände på mig att det här kan påverka mitt företag. Jag hade kontakt med min kusin som är infektionsläkare, och kunde förbereda mig tidigt. Men det var omöjligt att förutse hur det skulle bli.

Jag gick ut med information till mina kunder. Förklarade att jag har fortsatt öppet och att alla utan förkylningssymptom är välkomna, samt förtydliganden runt rutiner kring hygien. Hygienrutiner för en massör är alltid rigorösa, men nu behövde jag informera om dem.

Jag kände att jag var i framkant, att ”det här kan jag hantera”. Men sedan kom veckan då 500 personer inte fick vistas tillsammans. Från den 12 till 16 mars avbokades nästan alla mina uppdrag. Först var det företagen, vars anställda blev ombedda att jobba hemifrån, sedan mina privata kunder. Till slut hade 90 procent av mina säkra intäkter försvunnit.

"Riktigt små företag får det extra svårt"

Jag är i en bransch som har fått ta en stor smäll, precis som många i näringslivet. Många massörer har riktigt små företag och får det extra svårt. Kunder är livrädda för smittan, vågar inte komma till oss, och vi kan inte göra vårt jobb online.  

Vi är många småföretagare som hamnar utanför stödpaketen. Jag har inga anställda och ingen lokalhyra. Jag får inga ”krislån” eftersom återbetalningsförmågan inte anses finnas. Jag jobbade till 13 mars, så jag kan fakturera och få betalt i april. Men sen?

Det är också svårt om man blir sjuk eftersom reglerna är annorlunda för oss. Vi ska ha förstadagsintyg och har fler karensdagar. Om vi blir sjuka kan en utredning om ersättning ta månader från Försäkringskassan, redan innan denna kris.

Samtidigt följer vi myndigheternas råd, och hittar nya sätt för att blicka framåt. Om situationen ser likadan ut i sommar – det vågar många inte ens tänka på. Men jag håller uppe hoppet. Hoppet att smittan ska minska, rädslan för kontakt ska minska och att vi inte glöms bort i allt det här.”

Berättat för: Anton Kyhlbäck

ORGANISERAD. Ewa von Wowern har ställt om sin cateringfirma och levererar nu matlådor istället. ”Jag planerar veckomenyn så att det ska hålla i fem dagar och så klockar jag varje moment så att jag ser att jag hinner. Det är som en militärövning,” säger hon. Foto: Privat

Cateringfirman: Har levererat 800 matlådor på två veckor

Namn: Ewa von Wowern

Gör: Driver catering­firman Lovö magasin.

Antal år på Mälaröarna: 10 år.

”Från ena dagen till den andra försvann allt. Jag hade två cateringbokningar kvar, annars var det helt tomt i kalendern. Jag hade just köpt in jättefint kött från jaktlaget på Munsö och nu stod jag där med en massa råvaror och visste inte vad jag skulle ta mig till.

Då bestämde jag mig för att ställa om. Dels för att hålla igång verksamheten så att jag inte grubblade ihjäl mig, men också för att inte råvarorna skulle gå till spillo och för att hjälpa till med det jag kunde.

Så jag räknade på det och insåg att jag klarade att leverera matlådor till de i Bromma och på Mälaröarna som inte själva kan gå ut och handla för 50 kronor lådan, om de beställer minst fem lådor åt gången. Min mans kontor hade just stängt ner så han hade lite mer tid och kunde sköta leveranserna medan jag lagade maten.

Och det bara rasslade till! På två veckor hade jag levererat över 800 matlådor. Volymen har gjort att jag klarar mina räkningar framöver och det känns fantastiskt.

"Delar ut till de som behöver"

Varje fredagskväll får jag matlådor över och nu har jag kontaktat Ekerö pastorat som delar ut dem till de som behöver.

Min önskan är att någon av de lokala mataffärerna ska säga ”du Eva, kom och plocka maten som vi ska slänga”. Då skulle jag kunna laga mat till de fattig pensionärerna, de ensamstående föräldrar och de ensamkommande som inte har råd att betala en femtiolapp för en matlåda. Och jag skulle kunna sno ihop ett gäng matlådor som sjukvårdspersonalen på öarna kan få när de kommer hem efter ett långt skift.

Med ett litet företag är man väldigt ensam och sårbar. Men jag kan också lägga om det jag gör pronto. Det här är ingen oceanångare utan en mountainbike som jag kan svänga hur snabbt jag vill med, bara jag har idéerna.

Jag har fått så mycket fint från detta. Jag blir faktiskt tårögd när jag pratar om det – jag vill tacka varenda en som beställer av mig. Människor är jäkligt fina, det är ju så.”

Berättat för: Lisa Halldén

Går bra. Dennis Theodoridis (till vänster) och Tony Bouyaji upplever att många vill stötta sitt lokala näringsliv. Foto: Hilma Lundwall

Butiksägaren: Viktigt att kunna få hemkörning

Namn: Dennis Theodoridis

Gör: Grundare av Dennis kött & charkuteri i Spånga centrum.

Har funnits i Spånga sedan: 2009

”För oss har det har gått bättre ekonomiskt under de senaste veckorna.

Jag tror att det handlar om det här att man vill stötta det lokala, det är den största anledningen. Men också att folk inte går ut och äter på restaurang men ändå vill unna sig något gott. Och sedan är det många som jobbar hemifrån så våra take-away luncher säljer bra.

Det är de tre faktorerna som jag tror gör att det går bra för oss just nu.

Vår kundkrets är väldigt bred. De äldre kommer ofta in i början av veckan, vi erbjuder pensionärsrabatt på tisdagar också. De yngre kommer in senare under veckan och vill köpa hem något gott till helgen.  

Vi har inte behövt ställa om i vårt arbetssätt eller tänka i nya banor i nuläget, men vissa saker betyder mer för kunderna idag. Vi har funnits i Spånga i elva år och har alltid erbjudit hemkörning av våra köttlådor till exempel, men det har inte varit lika populär som nu.

"Folk har hört ryktesvägen"

Nu ringer folk in och har hört ryktesvägen att vi kör hem utan kostnad och frågar om det verkligen är sant. Det är viktigt speciellt för de äldre att kunna få hemkört.

Personalstyrkan är densamma, det är jag och två till. Vi är väl inkörda i arbetet. Vi har heller inga lån och en bra ekonomi i botten. Så om det här inte drar ut på för lång tid kommer vi klara det.

Vi grillar också på olika event och har blivit av med några sådana jobb, men handeln i butiken väger upp. Jag är förstås lite orolig, det är nog alla just nu.

Man vet inte vad som kommer hända framåt med ekonomin, vad händer om många blir arbetslösa till exempel. Men vi ska inte alls gnälla, många har sett sin omsättning nollas på bara några veckor.”

Berättat för: Hilma Lundwall

Enkätfråga: Gör du något för att stötta ditt lokala näringsliv?

Foto: StockholmDirekt

Freddy Örtendahl Alm, 26, maskinförare och Victoria Mezei Nordberg, 25, föräldraledig, dottern Kindra, 2, Ekerö centrum.

– Ja, vi var just i bokhandeln och tittade efter en barnbok som vi vill köpa. Annars har vi främst köpt böcker på nätet. Om vi ska äta ute så väljer vi också att göra det här i stället för i Solna, till exempel, säger Victoria.

Foto: StockholmDirekt

Athir Alkizhwan, 45, Tensta.

– Jag är själv lokal näringsidkare, och även om folk stöttar så mycket de kan så är det svårt. Vi säljer inte lika mycket. Staten måste gå in och stötta. Folk gör vad de kan för landet, nu måste landet ge tillbaka.

Foto: StockholmDirekt

Ranida Sherifaj, 30, föräldraledig barnsköterska, Vällingby.

– Vi vet att det är jobbigt för restauranger som måste stänga. Men vi lagar mat hemma mest eftersom vi har så många barn. Vi är oroliga för barnens immunförsvar och går bara ut när vi ska handla nu.

Foto: StockholmDirekt

Bert och Gunvor Tauschek, 77 respektive 71, Rissne.

– Det är väl alldeles givet att vi i dag stöttar lokala handlare och butiker i närområdet och Sundbyberg. Nu tar vi oss ju dessutom ingenstans, man vill ju inte ta bussen eller tunnelbanan.

Foto: StockholmDirekt

Cecile Carlsson, 63, jobbar inom vården, Täby.

– Ja, jag går och handlar på fler ställen och på de som jag vill ha kvar. Många i Täby centrum kommer inte klara sig märker man, kanske för att hyrorna är höga. Man vill hjälpa till så gott det går.

Foto: StockholmDirekt

Eric Isola, 26, pluggar till förskollärare, Rotebro.

– Universitetet har stängt så vi brukar plugga i biblioteket och på kaféet i Messingen i Väsby. Vi lunchar eller fikar där. Så vi stöttar med kaffedrickning, kan man säga.

Foto: StockholmDirekt

Sara Olsson, 29, miljösamordnare, Kallhäll.

– Ja. Jag har gått på restaurang som jag brukar göra, eftersom jag är frisk. Det är viktigt att tänka i nya banor nu och inte gå i samma spår som alltid.