Nytänkande. Fjolårets torka orsakade foderbrist bland Vallentunas bönder. Mjölkbonden Björn Anderson tog till alternativa foder som lösning, däribland ärthalm. Foto: Mikael Andersson

Så räddades mjölkbönder i Vallentuna från fjolårets torka

Sommarskörden 2018 var en katastrof för Vallentunas bönder. Den ovanligt torra sommaren gjorde att det var svårt att utvinna foder till djuren och klara sig på gräsbetet. Björn och Susanne i Stora Lundby lyckades dock rädda upp situationen – med lite kreativitet och jävlar anamma.

  • Publicerad 12:24, 9 apr 2019

April. Det luktar bondgård. Klövstamp, flås och smaskande hörs från lagården, där ett tiotal ungdjur står och käkar. De har precis fått en bal mat av Vallentunabonden Björn Anderson. Men det är inte det vanliga gräsensilaget de fått, utan det något ovanligare fodret – ensilage gjort på oljeväxter.

Tycker djuren om det?

– Ja, de äter skapligt. De här har mycket blad, de gillar dem, säger Björn och pekar på ett av djuren, som drar loss en bladtät växt ur balen.

– De är som små barn, tar det gottigaste först.

Björn och Susanne Anderson bor och jobbar på en bondgård i Stora Lundby. De är mjölkbönder och äger 75 kor och 75 ungdjur. Snart är det dags att så den första skörden. Men den här våren är annorlunda.

Förra sommarens torka slog ut både skördar och betesmark och ledde till akut foderbrist bland djurägare. Så nu har gården ont om foder i lager och oron för att sommaren 2019 ska bli lika torr som i fjol är överhängande.

– Jag fick jaga foder hela sommaren. Jag åkte till tre kommuner och hämtade alla möjliga sorter. Det var från växtodlingsbönder, de som har djur hade ju lika mycket problem som vi, säger Björn Anderson, som varit bonde i 40 år.

Hungrig. Det här lilla ungdjuret fick lite pressade rapsblommor till lunch. Foto: Mikael Andersson

Fodret, som de annars har gott om på gården, fick de betala 300 000 kronor för i fjol. Men det räckte inte till alla kor.

– Man började fundera på andra utfodringsmöjligheter. Vi hörde av oss till foderrådgivare som informerade oss om olika ensilering. Det fanns jättemycket förslag på vad man kunde hitta på, säger Björn.

Men så hörde två grannbönder av sig.

– Det var en bonde som hade sått jättemycket oljeväxter men som växte så dåligt i och med torkan. Då erbjöd han sig att vi kunde slå av det och använda till foder, säger Susanne Andersson.

Från en annan gård fick de erbjudandet att köpa deras ärtgrödor. Eftersom den gården inte hade några djur själva så ville de hjälpa till, berättar Susanne.

Behövde tänka kreativt

Ärtgrödan tröskades och stjälken och bladen pressades – så det blev till ärthalm. I vanliga fall brukar man vända ner det i jorden för att det är så näringsrikt. Men nu behövde Björn och Susanne tänka i andra banor.

– Det var helt nytt för oss. Och det gick bättre än jag hade trott, säger Björn.

Dock gav man det nya fodret enbart till ungdjuren, som inte har ett lika stort näringsbehov som de vuxna korna, förklarar Björn.

Sommarens torka slog hårt mot mjölkbönderna i Vallentuna. Men under hösten lyckades paret rädda upp fodersituationen något, tack vare en lyckad tredjeskörd.

– Första skörden var helt okej, andra var katastrof. Men sen regnade det lite i augusti september så vi väntade ända till oktober med att skörda och då blev det en riktigt bra skörd, säger Björn.

Vad gör ni om torkan slår till igen?

– Jag vet inte. Torrår är svårt. Nu har vi ju ingen buffert heller, vi brukar ju annars ha kvar foder från året innan.

Lantbrukarnas Riksförbund har ännu ingen prognos för sommaren 2019.

Förbundet rekommenderar vanligt folk att hjälpa bönderna genom att fortsätta köpa svenska produkter.

– Det är bästa förutsättningen för att lantbruken ska överleva ur ett långsiktigt perspektiv. Det är grundplattan i ekonomin och lönsamheten, säger Lars-Erik Lindkvist, näringspolitiks expert på LRF.

Fler tips hittar du i faktarutan längre ner.

Minnen. Förra sommaren var tuff. Vallentunabonden Björn Anderson hoppas nu på ett normalår, med bra skördar och betesmark till djuren. Foto: Mikael Andersson

Så kan du klara en till torka

Hjälp varandra. Lantbrukarnas riksförbund rekomenderar folk att fortsätta samarbeta för att få fram tillräckligt med foder till djuren.

Släpp ut djuren tidigare på bete. Om vädret tillåter rekomenderar LRF att djuren får komma ut på gräsbete så fort som möjligt, så att det skördade fodret kan sparas.

Undersök bevattningsmöjligheter. På vissa gårdar finns goda förutsättningar för bevattningsåtgärder. En anläggning som vattnar gräset kan dock vara väldigt dyrt, så även här rekomenderar LRF att grannar går ihop och samarbetar.

Skörda på så många ställen som möjligt. Lantbrukarnas riksförbund rekommenderar lantbrukare att anmäla sin mark med grödkoden "vall" istället för "trädesbruk" i den årliga EU-ansökan. Det gör att man kan skörda foder på fler ställen. Sista ansökningdagen är den 11 april, men sen kan man ändra i ansökan fram till 15 juni.

Källa: LRF

Henriks spel tar Mörbyeleverna ut på äventyr i skolan

Nyheter "Ville hitta ett nytt sätt att få klassrummet levande" Hallå där, Henrik Isacsson, SO-lärare på Mörbyskolan! Du har gjort dataspelet Escape Room till dina elever – varför då?tisdag 25/6 16:57

Hägernäsbor vill se bibliotek i centrum

Nyheter "Vi tror att det skulle skapa en mötesplats" Nu vill en grupp Hägernäsbor skapa en nya mötesplats i centrum – genom att flytta det lilla biblioteket från Hägernässkolan till Radarvägen.tisdag 25/6 16:26
Stockholm Direkt