Strasbourg är ett av EU-parlamentets säten. Foto: Henrik Lindstedt/Mostphotos

Så röstade Botkyrka i EU-valet

Botkyrka följer trenden i resten av landet i valet till EU-parlamentet. Sverigedemokraterna och Centerpartiet var de största vinnarna, medan väljarstödet föll för Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

  • Publicerad 10:22, 27 maj 2019

Rättelse: På förstasidan i helgens tidning står det felaktiga uppgifter om hur stor andel av Botkyrkaborna som röstade i EU-valet. Rätt siffra är drygt fyra av tio, 40,5 procent.

Enligt det preliminära resultatet i valet till EU-parlamentet är det högerpartierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna som klättrar mest i väljarstöd i Botkyrka kommun.

Den allra största ökningen står Sverigedemokraterna för som går om Moderaterna och blir andra största parti bland väljarna i Botkyrka. Partiet går från 8,8 procent 2014 till 16,3 procent i år, en ökning med 7,5 procentenheter. Moderaterna landar på 15,1 procent.

Samtidigt sjunker stödet för Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Socialdemokraterna landade på 26,9 procent vilket är en nedgång med 4,1 procent, men som fortfarande gör partiet till kommunens största parti.

Färre röstade än 2014

Feministiskt initiativ som i EU-valet 2014 hade 4,3 procent av Botkyrkarösterna gick ner till 0,8 procent och har därmed förlorat sitt mandat i EU-parlamentet.

Enligt de preliminära siffrorna gick 40,5 procent av de röstberättigade i Botkyrka till valurnorna i år. Det var 1,5 procent färre än i förra EU-valet. Därmed går Botkyrka mot strömmen jämfört med resten av Stockholm, Sverige och Europa i stort, där valdeltagandet har ökat.

Valdeltagandet i hela riket var 53,3 procent och ökade preliminärt med 4,4 procent från förra valet.