Fler partier. Två nya partier, SD och Frimodig kyrka, tog sig in i kyrkofullmäktige i Botkyrka. Foto: Holger Ellgaard

Så röstade Botkyrka i kyrkovalet

SD och Frimodig kyrka tog sig in, medan S och Kristdemokraterna backade. Och valdeltagandet i Botkyrka församling ökade med 70 procent.

  • Publicerad 10:05, 18 sep 2017

Nu är rösterna i kyrkovalet räknade. I Botkyrka liksom i hela landet gick fler än någonsin till valurnorna. Här ökade valdeltagandet från 10,8 procent till 17,2 – en ökning med nästan 70 procent.

SD och Frimodig kyrka kom in

Sverigedemokraterna, som ställde upp till kyrkofullmäktige i Botkyrka för första gången i det här valet, fick 11,5 procent av rösterna och tog fyra mandat. Även Frimodig kyrka lyckades knipa ett mandat.

Förlorarna i valet blev S och Kristdemokraterna. Även om S fortfarande är största parti, tappade backade partiet till 40 procent och tappade två mandat. Kristdemokraterna backade från 10 procent till 5 och tappade två, alltså hälften av sina mandat.

Succé för Posk

Men många Botkyrkabor röstade för att lämna de politiska partierna utanför kyrkan. Posk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, gjorde nämligen ett succéval. Med 22 procent av rösterna blev alternativet näst störst efter Socialdemokraterna.

Också Borgerligt Alternativ och Tullingepartiet gick bakåt i valet med två, respektive ett mandat.

Så röstade Stockholm i kyrkovalet

SD satsar på kyrkovalet i Botkyrka

Här kan du läsa samtliga resultat i kyrkovalet.

Så här blev mandatfördelningen i Botkyrka församling. Foto: Svenska kyrkan