Botkyrkas elever röstade inte likadant som kommunens vuxna.

Så röstade Botkyrkas elever – inte som de vuxna

Det går en tydlig gräns mellan de norra och södra kommundelarna när Botkyrkas elever röstade i skolvalet. Men flera skolor sticker ut på andra sätt. I en skola blir SD största parti, på andra är MP och C andra största partier.

  • Publicerad 13:27, 13 sep 2018

Idag torsdag presenterade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor resultaten i skolvalet, där elever från årskurs sju upp till sista året i gymnasiet röstar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Botkyrkas elever röstade i stort sett som kommunens vuxna, Socialdemokraterna blev största parti, följt av Moderaterna. Men bland eleverna har M starkare stöd och S svagare, än bland kommunens vuxna.

Rödgröna största blocket – men får inte egen majoritet

Fler röstar på MP och C

Även bland eleverna blir SD tredje största parti. På Botkyrka friskola i Hammersta i norra Botkyrka blev det största parti med 20,5 procent av rösterna. (OBS! I en tidigare version av denna artikel stod det att SD fick 50 procent på Gullviva gymnasium. Det var fel, det var S som fick 50 procent.)

Botkyrkas unga verkar sätta miljöfrågorna högre upp på agendan än de vuxna. En större andel röstade på Miljöpartiet och Centerpartiet på skolorna.

En del skolor föreslår också intressanta nya styren över blockgränserna. Skulle eleverna på Kunskapsskolan i Tumba få bestämma skulle MP styra tillsammans med M. På Freinetskolan Kastanjen i Slagsta tog C hem 40 procent av rösterna och blev största parti.

Nu vill både M och S ta makten i Botkyrka

Skillnader mellan norra och södra

Resultatet i Botkyrkas skolval visar också på en tydlig skiljelinje mellan den södra och den norra kommundelen. I södra Botkyrka dominerar den blå färgen, här var M största parti på flera skolor, bland annat på Malmsjö skola (32,2 procent) och i Rikstens skola (30 procent).

Norra Botkyrka lyser i rött. Här blev S och V istället största partier på flera av skolorna, på Fittjaskolan fick S nästan 60 procent av rösterna och V tog andraplatsen med 12,5 procent.

En annan tydlig trend är att Kristdemokraterna har större stöd bland Botkyrkas elever jämfört med hur eleverna röstade nationellt.

Enligt Annika Fredén, universitetslektor i statsvetenskap med val och väljarbeteende, är det svårt att säga om skolvalets resultat säger något om hur utfallet i valet 2022 blir.

Så röstade Huddinges elever i skolvalet

HÄR kan du se hela resultatet från Botkyrkas skolval.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android