Strasbourg är ett av EU-parlamentets säten. Foto: Henrik Lindstedt/Mostphotos

Så röstade Huddinge i EU-valet

Sverigedemokraterna och Centerpartiet är de stora vinnarna i EU-valet. Och Huddinge följer med i trenden. SD går om Miljöpartiet och blir tredje största parti bland Huddingeväljarna.

  • Publicerad 09:54, 27 maj 2019

Enligt det preliminära resultatet i valet till EU-parlamentet är det högerpartierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna som klättrar mest i väljarstöd i Huddinge kommun. Därmed följer Huddinge den nationella trenden där samma partier har ökat mest.

Centerpartiet är valets vinnare och ökar med 5,7 procentenheter till 9,9 procent av rösterna. Sverigedemokraterna kommer in på en andra plats. Partiet ökar från 8,8 till 14,2 procent av rösterna.

Feministiskt initiativ är ett av partierna som tappar mest, nationellt och i Huddinge, och kommer tappa sitt enda mandat i EU-parlamentet. I Huddinge gick partiet från 5,14 till 0,9 procent av rösterna.

Ingen Greta-effekt

Trots vad många kallar en Greta-effekt i stora delar av Europa, där gröna partier har gått framåt, tappar Miljöpartiet väljare i Sverige. I Huddinge landar partiet på 13,8 procent, en minskning med nära 5 procentenheter.

Socialdemokraterna landar på ungefär samma siffror som förra valet och är fortfarande största parti i Huddinge på 21,3 procent. Men Moderaterna närmar sig, precis som i förra kommunvalet, och landar i den preliminära rösträkningen på 20 procent.

Vänsterpartiet är det enda rödgröna partiet som får ökat stöd, från 5,8 till 6,3 procent av rösterna.

Valdeltagandet ökar

Valdeltagandet ser ut att öka i hela EU och även i Huddinge. Det preliminära valdeltagandet landar på 51,7 procent, en ökning med 3,7 procentenheter från valet 2014.

Klicka här för att jämföra med kommunvalet 2018 . På val.se kan du se hur dina kvarter har röstat.