Full fart. På Danderyds busstorg pågår ett pussel varje dag för att bussarna ska ta Norrortsborna hem och till jobbet. Foto: Mikael Andersson

Så rullar livet i Norrorts busshjärta

Alla vägar bär till busstorget vid Danderyds sjukhus. Åtminstone om du bor i norra länet, och de flesta Norrortsbor lär ha spenderat en hel del tid här. Vi hängde en timme vid bussarna och kollade in pulsen.

  • Publicerad 16:42, 20 sep 2019

Foto: Mikael Andersson

Svårt jobb

15.00. Sirios har jobbat i 22 år i Norrort, många av dem som busschaufför. Sedan 2,5 år tillbaka är han trafikvärd vid sjukhuset. Det är Sirios som signalerar till bussarna vart de ska ta vägen och när det är fritt fram att backa.

– Det är ett väldigt svårt jobb. Men vi är jättesnälla mot varandra här, chaufförerna mot oss och vi mot dem, säger Sirios.

Han berättar att bussarnas nummer ändras automatiskt, och visar finurliga apparater som blåser varmluft in i bussarna före avfärd. Men sedan måste han jobba vidare; i rusningstrafiken rullar buss på buss in mot parkeringen.

– Mellan 8 och 10 och mellan 15 och 18 är det hela tiden fullt, äger Sirios och ger ännu en chaufför tummen upp för backning.

Foto: Mikael Andersson

Busschaufför

15.20. Milad Abdolhasseini parkerar sin buss i en smal ficka. Han kör på olika bussknutpunkter över stan, och tycker att Danderyds sjukhus är helt okej.

Foto: Mikael Andersson

Nyanställd

15.40. Undersköterskan Emma Wållers håller på med sin inskolning på neonatalen på sjukhuset. Det gör att hon ofta passerar busstorget om dagarna.

– Hållplatsen är inte jätterolig, det är rörigt och inte speciellt fräscht. Och ibland brinner askkopparna och det ryker in i bussen, säger Emma Wållers, på väg hem till Åkersberga.

Foto: Mikael Andersson

Ett blåsigt nav

15.45. Sollentuna, Norrtälje, Gribbylund och Vallentuna centrum. Så klart går bussarna till olika delar av Norrort. Men vid Danderyds sjukhus finns också bussar skyltade Resarö, Jakobsberg och Ekerö.

En som följt morgonrusningen på det något blåsiga torget i 31 år är Helen Gränström, en av fyra delägare till kiosken My Way.

– Det städas inte som det ska här, och vattnet i handfatet på toaletten fungerar inte. Inget görs, säger Helen Gränström.

Att sälja kaffe, korv och godis till stressade passagerare är något hon blivit van vid.

– Ja, en del är stressade, men jag är ganska snabb här bakom, säger Helen Gränström.

Foto: Mikael Andersson

Stress

15.59. Nu börjar rusningen komma igång – på mer än ett sätt. Fler och fler bussar rullar in, fler och fler tar det långa klivet före – eller rent av springer till sina bussar.

Stockholm Direkt