Så rustar Stockholms köpcentrum för Black Friday

Extra långa öppettider, pop up-butiker, jippon och mängder med knallröda prislappar. Stockholms köpcentrum slår på stort inför Black Friday i helgen. Andra talar om bojkott.

  • Publicerad 15:42, 22 nov 2018

I morgon går årets Black Friday av stapeln. Helgen har med sina traditionsenligt röda prislappar blivit en av årets största shoppingdagar. Och 2018 tycks inte vara något undantag.

Stockholms köpcentrum och gallerior räknar med ett rejält uppsving i handeln och alla har rustat för ett hårt tryck, visar en rundringning.

– För oss är Black Friday startskottet på julen och därmed en viktig dag för handeln. Vi har precis som förra året ansträngt oss lite extra för att ge våra besökare en skön vistelse utöver det vanliga, säger Sanna Sultan, centrumchef Bromma Blocks.

Floppvarning för black friday-rean ute på stan

I Sickla köpkvarter i Nacka har man bland annat tagit in parkeringsvärdar för att lättare kunna hantera den väntade tillströmningen. Vissa butiker i Sickla har också utökat öppettiderna, något de delar med flera andra köpcentrum i Stockholm. Bland annat Mall of Scandinavia, där man också slår på stort när det gäller eventdelen. Där kommer det under dagen exempelvis att anordnas ett Black Friday-bingo, där besökare kan vinna prylar och andra priser.

– Fysiska upplevelser och underhållning dominerar i Mall of Scandinavia och vi ser fram emot en riktigt rolig Black Friday-helg tillsammans med våra besökare, säger Sophie Karls, centrumchef på Mall of Scandinavia.

"Många butiker har extrapersonal"

Även Täby köpcentrum, Nacka Forum och Solna köpcentrum har rustat för en intensiv dag.

– Många butiker har extrapersonal och även vi tar in extra bemanning för att säkerställa servicenivån för det ökade besöksantalet likt andra högtider och helger, säger Linda Jensen, centrumchef för Täby Centrum, där dörrarna slår upp redan klockan 08 på morgonen.

I Nacka Forum hålls det även öppet till klockan 21 på kvällen för att maximera försäljningen.

– Vi har höga förväntningar på helgen, det är en av de centralaste dagarna på året för handeln, och även en av det roligaste, säger Sofia Rundström, centrumchef för Nacka Forum.

Här HÖJER de priserna idag: "Black friday är sjukt onödigt"

Även där tas det in mer personal och det ska även arrangeras aktiviteter.

– Exempel på förberedelser är att se till att ha rätt bemanning på plats för att säkerställa att allting flyter på så bra som möjligt, då det förväntas mer folk än vanligt, säger hon.

Rustat. Stockholms köpcentrum har rustat för en intensiv Black Friday. Foto: Mostphotos

”Fredag fortsatt den stora dagen”

Black Friday, som är tradition i USA, har de senaste åren vuxit sig starkt även i Sverige. För många är det ett tillfälle att köpa elektronik och andra varor till kraftigt rabatterade priser. Och enligt HUI Research, är det ett fenomen som sannolikt är här för att stanna.

– Man kan till och med förvänta sig ett ökat tryck. Det vi ser som tendens är att handelns koncentreras till veckan runt Black Friday. Konsumenterna skjuter upp viss konsumtion i väntan på Black Friday och tidigarelägger en del julklappsinköp som annars hade skett i december. Hela veckan växer i betydelse, men det är ändå fredagen som är den fortsatt stora dagen, säger Emma Hernell, vice vd och detaljhandelsanalytiker på HUI.

Inför årets Black Friday har många röster höjts mot konsumtionshetsen och flera har även talat om bojkott.

Men det är ingenting som Emma Hernell tror kommer att påverka handeln nämnvärt.

– Jag tror snarare att det har effekt på vilken typ av produkter man köper. Det finns en medvetenhet hos konsumenterna och ibland en önskan om att konsumera mer hållbart. Det ser vi inte minst genom att efterfrågan på hållbara produkter hela tiden ökar, samtidigt som handelsföretagen arbetar med att innovationer kring hållbara och återvunna material, säger hon.

– Sedan ska man komma ihåg att tillväxten i handeln just nu är blygsam om man räknar in att befolkningen hela tiden ökar och att vi har en växande ekonomi. De två sakerna gör att konsumtionen måste öka.