OLIKA. Hanna Svensson (S) och Adam Reuterskiöld (M) har olika syn på vad tillskottet kan göra för Ekerö. Foto: Lisa Halldén

Så säger Ekerös politiker om välfärdspengarna

Efter regeringens nya överenskommelse om välfärdsmiljarderna kan 9,7 miljoner kronor klirrar ner i Ekerös kommunkassa. S ser möjligheter att anställa fler inom skolan. Men M är skeptisk till kortsiktigheten.

 • Publicerad 16:42, 28 jan 2020

Regeringens föreslagna tillskott till kommunernas vård, skola och omsorg ligger på totalt fem miljarder kronor. Efter en överenskommelse mellan M, KD och V, med stöd av SD kan tillskottet bli ytterligare 2,5 miljarder.

Exakt hur mycket vet vi först i juni, men skulle regeringens förslag gå igenom blir det 9,7 miljoner som landar i Ekerös kommunkassa.

Ett välkommet tillskott, men inga pengar som går att räkna med, menar kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M).

– Jag är skeptisk till den här typen av bidrag. Staten ålägger kommunen en rad saker och sedan läggs här en tuss med pengar till från en dag till en annan. Så kortsiktigt kan man inte spela med en kommun, säger han.

Den budget som är satt kommer inte läggas om. Istället kommer tillskottet användas som buffert till nya oförutsedda kostnader. För staten ger med ena handen och tar med den andra, menar Adam Reuterskiöld.

– Nu får vi det här tillskottet men vi vet inte om staten sedan avskaffar ett annat bidrag eller lägger på oss en ny kostnad. Vi räknar med att behöva betala tillbaka de här pengarna i någon annan form, säger han.

S: Tillskott kan förhindra nedskärningar

Oppositonsrådet Hanna Svensson (S) tycker att det allra viktigaste är att pengarna går in i verksamheterna och inte läggs på budgetresultatet.

– Sedan får förvaltningarna se över vad de landar bäst, säger hon.

Hon menar att Ekeröalliansens budget för 2020 kan komma att innebär en del nedskärningar på personal inom barn- och utbildningsförvaltningen. Det skulle detta tillskott nu kan förhindra.

– Nästan tio miljoner kronor, det är tjugo tjänster på ett ungefär. Det är ganska mycket och vi behöver bland annat specialpedagoger, undersköterskor och fritidspedagoger, säger hon.

Experten om välfärdsmiljarderna: "Ingen långsiktig lösning"

SD kan återigen få budgetmakten

Lästipset: Fem böcker med Mälarökoppling

Nyheter ✔ 4 Fantasy V Romantik V Historia V Futuristiska bilder Har du inte fått nog av bokläsningen under semestern? Här tipsar Katarina Skönblad, bibliotekarie på Ekerö bibliotek, om fem böcker med Mälarökoppling som går att låna på bibblan.fredag 7/8 12:39

Orgelfest på öarna hela veckan

Nyheter "Vill främja våra kyrkor och de instrument som finns där" Sugen på att höra lite Mozart eller Bach? Då kan du besöka någon av Mälaröarnas sex kyrkor mellan den 11 och 16 augusti, då sex olika orgelkonserter anordnas.torsdag 6/8 10:20

Äntligen dags för årets kräftfester

Nyheter Expertens bästa tips för en lyckad kväll Augusti månad innebär att det är dags att ta fram både dillen och haklapparna. Oavsett om du väljer frysta eller färska kräftor går det att få till en lyckad middag. Kocken Nils Molinder tipsar om...tisdag 4/8 16:23

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt