OLIKA. Hanna Svensson (S) och Adam Reuterskiöld (M) har olika syn på vad tillskottet kan göra för Ekerö. Foto: Lisa Halldén

Så säger Ekerös politiker om välfärdspengarna

Efter regeringens nya överenskommelse om välfärdsmiljarderna kan 9,7 miljoner kronor klirrar ner i Ekerös kommunkassa. S ser möjligheter att anställa fler inom skolan. Men M är skeptisk till kortsiktigheten.

  • Publicerad 16:42, 28 jan 2020

Regeringens föreslagna tillskott till kommunernas vård, skola och omsorg ligger på totalt fem miljarder kronor. Efter en överenskommelse mellan M, KD och V, med stöd av SD kan tillskottet bli ytterligare 2,5 miljarder.

Exakt hur mycket vet vi först i juni, men skulle regeringens förslag gå igenom blir det 9,7 miljoner som landar i Ekerös kommunkassa.

Ett välkommet tillskott, men inga pengar som går att räkna med, menar kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M).

– Jag är skeptisk till den här typen av bidrag. Staten ålägger kommunen en rad saker och sedan läggs här en tuss med pengar till från en dag till en annan. Så kortsiktigt kan man inte spela med en kommun, säger han.

Den budget som är satt kommer inte läggas om. Istället kommer tillskottet användas som buffert till nya oförutsedda kostnader. För staten ger med ena handen och tar med den andra, menar Adam Reuterskiöld.

– Nu får vi det här tillskottet men vi vet inte om staten sedan avskaffar ett annat bidrag eller lägger på oss en ny kostnad. Vi räknar med att behöva betala tillbaka de här pengarna i någon annan form, säger han.

S: Tillskott kan förhindra nedskärningar

Oppositonsrådet Hanna Svensson (S) tycker att det allra viktigaste är att pengarna går in i verksamheterna och inte läggs på budgetresultatet.

– Sedan får förvaltningarna se över vad de landar bäst, säger hon.

Hon menar att Ekeröalliansens budget för 2020 kan komma att innebär en del nedskärningar på personal inom barn- och utbildningsförvaltningen. Det skulle detta tillskott nu kan förhindra.

– Nästan tio miljoner kronor, det är tjugo tjänster på ett ungefär. Det är ganska mycket och vi behöver bland annat specialpedagoger, undersköterskor och fritidspedagoger, säger hon.

Experten om välfärdsmiljarderna: "Ingen långsiktig lösning"

SD kan återigen få budgetmakten

Planen: Bostäder vid Lövhagens fält

Nyheter Delade meningar bland grannarna Ett nytt bostadsområde planeras på fält vid Lövhagen i Stenhamra. En detaljplan beräknas vara klar först 2028, men redan nästa vecka kan ett första planbesked klubbas.torsdag 20/2 11:52

Kvinna friad från försök till mord på make

Nyheter Hovrätten ändrar domen i Knalleborgmålet Den Ekerökvinna som i december dömdes för försök till mord på sin man har nu friats från ansvar i hovrätten.onsdag 19/2 16:45

Han blir ny Liberal-topp i Ekerö

Nyheter Gällstaöbo tar plats som gruppledare Att Liberalerna bröt sig fri från Ekeröalliansen revitaliserade demokratin på öarna. Det menar Fredrik Ohls som nu kliver in som ny gruppledare för partiet.onsdag 19/2 12:54