"Det är något man lär sig i det här yrket, att inte ha en massa fasta utgifter", säger Anna Bergman Jurell från Spånga, till höger. Till vänster skulptören Stina Stigell som håller till i Studio ABC i Vällingby. Foto: Mikael Andersson/Annika Nelson

Så säger konstnärer i Västerort om krisen

Som konstnär är man van vid varierande inkomster och osäkra arbetsförhållanden. Vi tog ett snack med två konstnärer från Västerort om hur pandemin påverkar dem.

  • Publicerad 16:12, 14 maj 2020

Konstnärer är vana och lite utanför systemen ändå.

Att den coronapandemin påverkar många branscher och yrkesverksamma har få missat. Såväl rutiner och inkomst går förlorade. Men för de konstnärerna i Västerort vi pratat med är slaget inte alltför hårt.

– Rent rutinmässigt så som jag arbetar så har det inte påverkat någonting. Man är ganska ensam och håller på med sitt och har inga egentligt fasta arbetstider, säger Anna Bergman Jurell, som jobbar hemifrån eller i keramikverkstaden i Spånga.

Uppskjuten utställning

Hon curerar en utställning som skulle ha öppnat på Thielska Galleriet i juni, som har flyttats till augusti.

– Alla överlämningar var klara, så alla jobbar på sitt håll. Sedan måste vi samlas på plats för att bygga ihop utställningen, så vi får hålla tummarna att vi får lov att öppna museerna igen, säger Anna Bergman Jurell.

Även ekonomiskt säger hon att konstnärer är vana att jobba under osäkra förhållanden och med varierande inkomst.

– Det är något man lär sig i det här yrket, att inte ha en massa fasta utgifter. Vi är ju på något sätt längst ner i samhällsstegen ekonomiskt, ingen vill betala för vårt arbete men alla gillar konst. Vi existerar bredvid på något vis.

Konstnärer är vana

Stina Stigell, skulptör och styrelseledamot på Studio ABC i Vällingby, instämmer.

– På något sätt är det nästan en fördel, speciellt konstnärer är vana och lite utanför systemen ändå.

Hon pekar på att många konstnärer har jobb vid sidan av för att säkra sin inkomst, och att uteblivna pass där är vad som kan skapa en ekonomisk stress. Själv jobbar hon som personlig assistent, men har inte kunnat arbeta under de senaste tre veckorna, då hon varit hemma med symptom för covid-19.

– Jag hade inte många pass, men några. Det är ju extra känsligt när man arbetar med så pass sköra personer, brukarna är ofta i riskgrupp.

Andra mer påverkade

Som skulptör jobbar Stina Stigell ofta ensam i sin ateljé men hon tror att restriktionerna kan drabba konstnärer som är beroende av publik i högre grad.

– Konstnärer som jobbar med performance blir nog mer påverkade, säger hon.

Kukturstöd under corona

Den 8 april beslutade regeringen att avsätta ett krispaket på 500 miljoner kronor till kultursektorn, tillsammans med resten av förändringsbudgeten. Detta för att stödja de konstutövare vars inkomst uteblivit under coronapandemin.

De 500 miljonerna kan man som konstutövare ansöka om via fyra organisationer.

Stipendier och stöd för enskilda konstutövare prövas av Konstnärsnämnden och Sveriges författarförbund.

Stöd till filmverksamhet prövas av Svenska Filminstitutet.

Stöd till övrig kuturverksamhet prövas av Statens Kulturråd.

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt