13 matcher misstänks ha blivit riggade i division 2 södra Svealand där de lokala lagen Newroz FC, Huddinge IF och Arameisk-Syrianska IF spelar. Längst upp till vänster är Kemal Tekin, ordförande i Newroz FC, och under honom Peter Kelly, lagledare i Huddinge IF. Foto: Claudio Britos/Huddinge IF/Mostphotos

Så säger lagen om misstänkta matchfixningen

Svenska fotbollsförbundet har uppmanat Spelinspektionen att all betting på division 2 södra Svealand där bland annat Huddinge IF, Bredängslaget Newroz FC och Arameisk-Syrianska IF från Botkyrka spelar.

  • Publicerad 12:07, 7 aug 2019

Antalet fixade matcher väntas i år nå rekordnivåer, enligt Svenska fotbollsförbundet, SvFF. Och enligt rapporter till DN är en av de värst drabbade serierna division 2 södra Svealand där Huddinge IF, Bredängslaget Newroz FC och Arameisk-Syrianska IF från Botkyrka spelar.

Det rör sig i dagsläget om 13 matcher som på olika sätt misstänks vara fixade. SvFF ser med allvar på situationen och har därför uppmanat Spelinspektionen att förbjuda licensierade spelbolag att erbjuda spel i serien för denna säsong, något som Spelinspektionen sagt nej till. Men Svenska spel och flera andra stora spelbolag stängt av allt spel på serien.

– Vi har inte fått så mycket information om det här, mer än mail där det står att man misstänker fusk i serien. Men det är inga lag som är utpekade och ingen konkret bevisning som har presenterats, säger Kemal Tekin, ordförande i Bredängslaget Newroz FC.

"Självklart nolltolerans"

Han säger att han själv aldrig stött på några försök till matchfixning eller fusk, mer än rykten.

– Men vi har självklart nolltolerans mot det. Om det skulle komma fram att någon av våra spelare eller ledare har brutit mot reglerna är det en tillräcklig anledning till att inte vara kvar i klubben. Och jag vill vara tydlig med att Newroz som klubb tar kraftigt avstånd från sånt här – vi vill ha rent spel som alla andra, säger Kemal Tekin.

Peter Kelly, lagledare i Huddinge IF som också spelar i division 2, tycker att SvFF borde vara tydligare och sköta jobbet bättre.

"Lösningen är öppenhet"

– De drar alla lag i division 2 över en kam. Om man tror att vissa lag ingått i matchfixning måste man gå ut med vilka så att alla inte tittar på varandra misstänksamt, säger han.

Han säger att han och övriga ledare aldrig har hört talas om sådana problem i föreningen.

– Herrlaget representerar hela föreningen och därmed vill vi vara extra tydliga med vad denna förening står för. Lösningen på detta är öppenhet.

På senare tid har polisen börjat jobba allt mer offensivt med matchfixning.

– Vi har rekordmånga fixade matcher. Det finns säkert ett mörkertal sedan innan på grund av att arbetet inte gjordes med att upptäcka dem, men just nu har vi i alla fall fler än någonsin, säger Fredrik Gårdare till Sportbladet.