Deltar. Stockholms lokala politiker kommer vara aktiva i valrörelsen inför EU-valet i maj. Foto: Andreas Jennische

Så satsar partierna i Stockholm på EU-valet

Dörrknackningar, valstugor och flygblad. Så kommer du märka av att partierna raggar väljare till EU-valet 2019.

  • Publicerad 13:56, 14 mar 2019

Den 26 maj är det EU-val. Det är då vi röstar om vilka partier och politiker vi tycker ska representera Sverige i Europaparlamentet de kommande fem åren.

Som inför varje val kommer därmed en tid av valkampanj. Men hur kommer det märkas i Stockholms stad?

Vi skickade ut frågan till alla partier i stadshuset och fick svaret att alla Stockholmspolitiker kommer engagera sig i valet på något sätt.

Valstugor på plattan

I nuläget är alla partier upptagna med att planera sin valrörelse inför EU-valet 2019, men snart kommer det även börja synas ute på gatorna.

Den 4 maj invigs partiernas valstugor på Sergels torg. Där kommer både riksdagsledamöter och lokala politiker finnas på plats.

Partierna kommer även knacka dörr, skicka ut flygblad, sätta upp valaffischer, kampanja i sociala medier och turnera runt om i stan.

Några sticker ut

Sticker ut gör Socialdemokraterna som lovar att föra direkta samtal med 50 000 stockholmare via telefon, dörrknackning och möten på gator och torg. Samtalen kommer främst handla om hur partiet vill sätta stopp för högerextrema partier i Europa och visa på den europeiska dimensionen i lokala frågor.

Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, meddelar Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ att de kommer ha ett evenemang där partiets EU-parlamentariker kommer prata om samtycke och jämställdhet både på lokal och europeisk nivå.

I övrigt uppger alla partier att de vill visa för Stockholmsväljarna hur EU-valet påverkar deras vardag och att besluten som fattas i EU påverkar vilken politik som kan drivas på lokal nivå.