Alviks torg. I slutet av april börjar Alviksskolans föräldraförening nattvandra. Foto: Mikael Andersson

Så ska Alviksföräldrar öka tryggheten i stan

Alviksskolans föräldraförening startar nattvandring i Alvik och Traneberg. Målet är att göra Brommas ungdomar tryggare på eftermiddagar, kvällar och nätter.

  • Publicerad 11:36, 27 mar 2019

Sedan 15 år tillbaka har Äppelviksskolan organiserade föräldravandringar på fredagar. Redan förra året uppmanade föreningen fler föräldrar att haka på för att skapa en större trygghet i stadsdelen.

Nu har Alviksskolans föräldrar nappat på förslaget, något som tidningen Mitti var först med att rapportera.

Brommaföräldrar vill få fler att nattvandra

– Vad jag förstår det som så fanns det föräldravandringar i Alvik och Traneberg tidigare men den försvann tyvärr. Nu har vi pratat om att starta upp igen, säger Agneta Vitalisson.

Föräldrarna har haft samtal med Brommas fältassistenter för att prata om var behoven är som störst.

– Enligt dem är behovet störst runt Alviks torg på eftermiddagar när barnen rör sig hem från skolan, speciellt på fredagar. Så vi tänker att vi börjar då, säger Agneta.

Nattvandrar inte på grund av rånen

Den senaste tiden har ett det varit ett tiotal rån runt om i Alvik. Trots att flera av dessa skedde mitt i rusningstrafiken var det ingen som ingrep. Men enligt Agneta är det inte på grund av detta som föräldrarna ska börja vandra.

Polisen kraftsamlar efter rånvågen mot unga i Alvik

– Vi har pratat om att börja med nattvandring under en längre tid, så det är inte på grund av rånen. Men att det här har hänt gör givetvis att fler föräldrar blir intresserade, jag tror att det har fått vuxna att tänka till lite, säger hon och tillägger:

– Vi vill skapa närvaro ute på gatorna. Det behövs mer vuxna ute.

Klockan 18.00 den tionde april kommer skolan ha ett informationsmöte tillsammans med organisationen nattvandra.nu, dit alla föräldrar som vill är välkomna. Där kommer mer info om vårens planer. Första vandringen sker sista fredagen i april.