Så ska bilhinder stoppa brott i Söderort

Går det att bygga bort brott genom att blockera bilar? I Skarpnäcks stadsdel ska man försöka på tre platser för att få bort buset som skjuter och handlar med droger.

  • Publicerad 10:41, 17 maj 2018

– Man ska inte måla fan på väggen. Det är varken den värsta eller bästa platsen. Men kan man göra något bättre ska man väl göra det.

Hampus Johannesson, polis med stor erfarenhet av Söderort, filosoferar medan han blickar ut över ett dammigt och öde Skarpnäcks torg, däst av lunchtimmens starka solsken.

Det handlar om att få bort brott genom att förbjuda biltrafik som underlättar bland annat narkotikahandel. Det rödgrönrosa Stadshuset har anslagit en speciell kassa för trygghetsskapande och i Skarpnäcks stadsdel ska man nu testa det här på tre platser.

Skarpnäcks torg är en av dem. Torget ska bli bilfritt för att hindra langare från att köra in, göra sina affärer, och sedan dra vidare. Förra året hittade polisen även kulor i ett hus efter en skjutning.

Hampus Johannesson kallar den lilla rondellen för en icke-plats som inte bjuder in till social kontroll. Höga hus, få butiker, skydd för väder och vind, döda väggar – torget är dolt fast tillgängligt, öppet för fordon och nära t-banan.

Trafikhinder ska stoppa terror och droghandel

En svår plats. "Här finns narkotika till viss del, upplevda ordningsstörningar och våldsbrott. Så medborgarna upplever Skarpnäcks torg som otryggt", säger polisen Hampus Johannesson.

Om det är ett Mecka för knark är dock oklart. Statistik är knivigt; om polisen inte jobbar med droger på ett specifikt ställe, då syns inte brottet. Fast det spelar mindre roll. Trygghet är en känsla man upplever. Inte något faktiskt som händer.

– Och signalerna vi får från närboende är att man inte känner sig trygg här, säger Johannesson.

Gunilla Åhlenius utbrister "yes!" när hon får höra om planerna. Hon har bott här i 20 år och säger att folk kör som biltjuvar kring torget. Någon droghandel kan hon inte bekräfta, men varje sommarnatt är det 20, 30 unga män som står med bilar här, väsnas och buskör. "Det är hemskt, det är inte så att man sover med fönstret öppet, om jag säger så."

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bra beslut blocka bilar. Gunilla Åhlenius applåderar att Skarpnäcks torg, där hon bor, ska bli bilfritt. Där är det ett redigt stök natten lång. Fast här på blivande bilfria Pilottorget, där hon dricker bärs, tycker hon att allt är chill.

Så kallade unga vuxna som hänger i gäng med bilar är också stötestenen i Bagis centrum. De kör från Lagavägen upp bakom grillen och samlas där man inte får stå egentligen. Nu vill stadsdelen sätta upp bilhinder mot Lagavägen och på andra gator som leder in till centrum.

Fatih Karaca har jobbat på grillen i 12 år och säger att han tror att folk blir rädda av stora grupper skräniga killar. Själv är han inte rädd då han har sett många av dem växa upp genom åren. Någon kriminalitet har Karaca inte noterat utanför sin arbetsplats, annat än farlig fortkörning med mc kring Lagaplan. Det var värre för fem år sedan. Då var där massor av bråk kring grillen.

Striden om bilismen kan avgöra höstens val

Cajsa Lindquist och Melodie Skyring har bott hela sina liv i Bagarmossen. De är själva mest på ungdomsgården men visst, "alla" hänger i centrum. Så de känner alla de grabbar som nu gör att hinder placeras ut.

Grillmästaren Fatih Karaca tycker att det var stökigare i Bagis förr. "Men de unga kör för fort med mc här omkring, inte bra". Cajsa Lindquist och Melodie Skyring säger att det är fördomar att killarna som i centrum säljer knark. "Skarpnäck är nog mycket värre", tror de.

Det är inget "knarkgäng", de är inte ens högljudda i natten. Okej, kanske lite, ibland. Men mest är det förbipasserande som har fördomar och dömer, och tror att de unga männen är brottslingar bara för att de lever om.

– Fast det kanske är skönt om de gör så att bilar inte kommer in. Fatta, folk kör som dårar, jag är alltid rädd att bli påkörd när jag går här och lyssnar på musik i lurarna, säger Cajsa Lindquist.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd. Foto: Anders J Larsson

"Brottslingarna måste ta det här på allvar"

Daniel Helldén (MP) är trafikborgarråd och högsta politisk ansvarige för planerna att minska brott genom att ta bort bilar.

– Kriminalitet kommer alltid att finnas. Men kanske kan man minska omfattningen på vissa ställen. Om du minskar biltrafiken så minskar du den typen av brott som kräver bil. Det är brottsprevention. Och kan man göra ett område tryggare är mycket vunnet för de som bor där. Kolla på de bilfria sommargågatorna, allt blir trevligare och lugnare och det ger en bättre miljö, säger Daniel Helldén (MP).

Är det här tillfälliga eller permanenta lösningar?

– Det bilfria är permanent. Det är inga kostsamma åtgärder. Det är inte fruktansvärt dyrt att ställa ut ett trafikhinder och det är billigare utanför innerstaden. Det är den lokala förvaltningen som pekat ut ställen som de upplever som problematiska.

Tror du brottslingarna tar sådant här på allvar?

– Det är rent fysiska åtgärder så de har väl inget annat val än att ta det på allvar. De kommer kanske inte att sluta med kriminalitet men de kan inte vara just där.

Och då är vi tillbaka på frågan: var flyttar de då?

– Det kan vi inte veta. Men man bedömer att sånt här ändå minskar brottsligheten. Det blir mer problematiskt för de kriminella att jobba och då minskar deras arbetstakt.

Vad ska göras och vad kostar det?

Det här ska trafiknämndens politiker besluta om på nästa möte den 23 maj.

Skarpnäcks torg: 1,9 miljoner kronor.

Blir bilfritt torg. Vändplanen försvinner och Flygaregatan kopplas ihop med Flyghamnsgatan. Först testar man med p-förbud men om det inte fungerar blir det trafikhinder.

Pilottorget: 1,7 miljoner kronor.

Bilfritt och öppet torg. Den upphöjda mitten tas bort och blir en jämnn yta. Coops parkering flyttas för att bredda gångbanan.

Bagarmossens centrum: 3,8 miljoner kronor.

Bilhinder sätts upp i anslutning till Lagavägen, Lillåvägen, Rusthållarvägen, Svartågatan, Emågatan. Vid Lagavägen ska torgytan få en mer inbjudande entré, planteringar och renoverad markbeläggning.

Pilottorget och Bagis centrum mot Lagavägen.

"När jag flyttade hit fattade jag inte ens att det var ett torg"

Nyheter Häng med på en timme kring Skälderviksplan "När jag flyttade hit fattade jag inte ens att det var ett torg". Ja, kära Skälderviksplan i Årsta, varför är du så bortglömd? Vi tillbringade en timme på det klassiska torget precis när första snön...fredag 6/12 14:47

Tidig julklapp till Söderortscyklister och fotgängare

Nyheter Populära stråket i Skärmarbrink går att använda igen Ett populärt gång- och cykelstråk mellan Hammarbyhöjden och Skärmarbrink har varit avstängt i flera månader. Nu har det öppnats upp igen.fredag 6/12 13:27