Poppis. När hästarna sköter jobbet är det extra poppis nära förskolor. Foto: Järva trädvårdscenter

Så ska biologiska mångfalden öka i Danderyd

Nu storsatsar kommunen på biologisk mångfald. Bland annat pågår projekt med ängsblommor i Cedergrenska parken och ett ”levande staket”.

  • Publicerad 11:28, 5 jun 2019

Flera grönskande projekt är på gång i Danderyd. För att öka den biologiska mångfalden pågår en hel del naturvård – som slåtter med upptag istället för mindre hållbara metoden slaghackmaskin, hästar som sköter jobbet och nytt blomster.

– Det gör vi för att stödja både den biologiska mångfalden och kvaliteten för medborgaren att vistas på ytor, berättar Jan Bergsten, ekolog på kommunen, i ett pressmeddelande.

Danderyd bedriver ängsslåtter istället för klippning på en stor andel av sina gräsytor – något som gör att de ligger i framkant.

– Vi gjorde den omställningen redan för fem år sedan, och har nu en väletablerad skötsel, säger ekologen Karin Lönnberg i ett pressmeddelande.

Experiment. I Cedergrenska parken sås ängsblommor. Foto: Järva trädvårdscenter

På de stora ytorna använder kommunen traktorer, på mindre ytor är det hästar som sköter jobbet – gärna nära förskolor så att barnen och personalen får en chans att se hästarna.

Hästarna kommer från Järva trädvårdscenter, som också har hand om projekt i naturen.

I Cedergrenska parken pågår just nu ett litet experiment. Fyra cirklar på vardera fem kvadratmeter är sådda med ängsfröer.

– Här ges vi möjlighet till att se hur långt ängsblommor har möjlighet att etablera sig emot det starka gräset, och under olika förhållanden, förklarar Annelie Sjödin på Järva trädvårdscenter.

Levande häck. Enligt en gammal engelsk metod tillverkas en häck av levande träd. Foto: Järva trädvårdscenter

Ett annat projekt är ”hedgelaying”, en sorts levande staket som troligtvis härrör från 1600-talets England. Söder om Lillkalmars odlingsförening har Järva trädvårdscenter skapat en provsträcka.

– Det ska bli fantastiskt roligt att få följa utvecklingen med denna blommande, växande häck, som även kommer vara perfekt för fåglar och andra små djur att söka skydd, foder och häcka i, säger Annelie Sjödin.

En annan nyhet är att kommunen sätter upp skyltar där man lämnat död ved. Att lämna ved gynnar bland annat insekter, mossor och fåglar.

Med hjälp av Danderyds viltvårdskommitté och Järva trädvårdscenter kommer en del av gräset som slås torkas och portioneras ut av viltvårdarna till kommunens vilda djur, till exempel rådjur, hare och älg, under vintern.

– Det känns bra att gräset tas om hand och gynnar viltet när det är som svårast på året att söka föda, säger Annelie Sjödin.

Ny skylt. Nu ska skyltar upp där man lämnat död ved runt om i kommunen. Foto: Järva trädvårdscenter

Så mycket ska det kosta att bada i nya Täbybadet

Nyheter Ny upphandling av Norrskogsbadet 2022 kommer Täbys nya badhus att stå klart i Täby park. Så här mycket kommer det att kosta att bada.torsdag 12/12 12:09

Syskonens pepparkakshus sprider glädje på äldreboende

Nyheter "Alla som vill kan baka eller hälsa på ett äldreboende" Brukar du också svära över att pepparkakshuset blir misslyckat år efter år? Det är inget som Elin Sunnert från Danderyd känner igen. Hon bakade ett hus med snickarglädje – som numera ”bor” hos de...torsdag 12/12 12:06