Möten. Alvaro Fuentes från Botkyrkabyggen och Cesar Fulgencio på Subtopia engagerar lokala krafter för att sätta lite färg på tillvaron. Foto: Claudio Britos

Så ska Botkyrka bli tryggare

Mer närvaro och ökad bevakning. Botkyrkabyggen ger en rad nyårslöften för kommunen och satsar extra hårt i Alby, Fittja och Norsborg.

  • Publicerad 09:25, 4 feb 2019

Mer samarbeten, skärpt bevakning och fler trygghetsvärdar.

Det kommunala bolaget Botkyrkabyggen har satt upp ett antal mål för året. Ett mål är att Alby, Fittja och Norsborg ska kunna skrivas av från listan över särskilt utsatta områden till 2025. Ett annat är att den upplevda tryggheten hos de boende ska öka med fem procent under året.

Sedan lagändringen om kameraövervakning i fjol ska polisen sätta upp fler kameror i kommunen. Samtidigt vill Botkyrkabyggen anställa ordningsvakter istället för väktare som kan patrullera under fler tider.

Har sett utvecklingen

Alvaro Fuentes är hållbarhetsutvecklare på Botkyrkabyggen och kom till Alby som 13-åring. Han har sett orten förändras med egna ögon under de 30 åren som anställd hos Botkyrka kommun.

Punkthusens entréer på Servitutsvägen i Alby har en historia av skadegörelse. Men det har blivit bättre sedan trygghetsprojekten startade för fem år sedan. Den senaste trygghetsundersökningen visar att Albyborna mer än andra känner att de kan vara med och påverka.

– Trygghet är en känsla. Den kan se olika ut. Men det viktigaste är att att du bryr dig om ditt område eller där du bor, säger Alvaro Fuentes.

Ingången till ett av punkthusen har flyttats från sidan av huset till rakt ut mot vägen. Flera fönster har installerats för att öppna upp och skapa insyn. Mörka utrymmen och mindre gränder har fått nytt ljus och entréernas väggar har fått nya färger.

– Nu behöver du inte gå runt, kan komma in framifrån så nu kan man inte hänga framför. Innan kunde man stå och samlas där utan att bli störd. Man trängde in sig när andra gick in och gick inte ut. Skadegörelsen har minskat jättemycket.

Konsten blev tradition

Ända sedan 1983 har betongväggarna fått nya färger i olika projekt.

Konstprojekten i Alby centrum började som en vision för att motverka vandalism i området. Ungdomarna fick lära sig måla, istället för att förstöra, och sedan dess har det blivit en tradition.

Intill biblioteket finns en av de äldsta målningarna. Bakom de färgglada motivet skymtar en gammal graffiti-tag som man har försökt tvätta bort. Målningarna i de fyra punkthusen är dock orörda:

– Barnen förstör inte när de får vara med. De vill inte förstöra något som de har en koppling till. Det är ett exempel på hur Botkyrkabyggen arbetar långsiktigt i Alby, så att vi skapar både social och ekonomisk hållbarhet, säger Alvaro Fuentes.

Vårens konstprojekt

Inne i Alby centrum sitter en man och spelar på ett piano. Där möter vi också Cesar Fulgencio, verksamhetsledare på Subtopia, som varit en del av målningsprojekten. Han tycker att man har sett en förändring.

– Att höra ett pianoljud i bakgrunden här ger samma effekt som målningsprojekten. En känsla i bakgrunden, något skitigt blir lite finare, och det gör att man känner sig lite tryggare, säger han.

På den stora gula väggen ovanför tunnelbanestationen vid konstverket Astrolabb ska Albyelever tillsammans med konstnärer från Subtopia måla ännu ett verk. Planen är att börja måla i april.

– Vi vill skapa samma anda här. Albyborna ska känna stolthet och trygghet, säger Alvaro Fuentes.