Tjafs. Sami Kouz som driver Tumba spel och tobak tycker att kommunens tillsyn mest är ett sätt att ta betalt. Foto: Claudio Britos

Så ska Botkyrka tackla nya tobakslagen

Ekonomi och brottsregister kommer granskas när tobakshandlare ska söka tillstånd i och med nya tobakslagen. Dessutom måste de hålla koll så att ingen röker utanför butiken.

  • Publicerad 16:36, 25 mar 2019

Den nya tobakslagen kickar in 1 juli. Från och med det datumet kommer handlare som säljer tobak och e-cigaretter granskas på samma sätt som restauranger som serverar alkohol. Tillstånd att sälja tobak måste sökas och kan nekas, om handlaren inte bedöms som lämplig.

Det kommer vara kommunernas ansvar att bedöma om tobakshandlaren ska få tillstånd eller inte, med hjälp av information från Skatteverket, Kronofogden och polisens brottsregister. I Botkyrka kommun ska alla som säljer tobak ha ansökt om tillståndet senast 1 november.

– Det finns 65 handlare som säljer tobak i kommunen. Det kan finnas fler, men det är så många som har registrerat hos oss att de säljer tobak, säger kommunens miljöchef Ulrika Svärd.

Handlarna betalar

Tillståndet söks för handlarens organisationsnummer och för platsen för butiken, så varje försäljningsställe måste söka ett separat tillstånd. Flyttar butiken eller om någonting ändras i styrelsen eller ekonomin så måste det anmälas.

I Göteborg har prislappen för prövningen satt 9 000 kronor, men hur mycket det kommer kosta i Botkyrka kommun har kommunfullmäktige inte beslutat om än.

– Handlarna betalar för att få sitt tillstånd prövat, som när man söker serveringstillstånd. Vi vet inte hur mycket det blir än men ett serveringstillstånd kostar cirka 10 000 kronor, säger Ulrika Svärd.

Utöver tillståndet att sälja tobak, är en annan konsekvens av den nya tobakslagen att det ska vara rökfritt utanför alla allmänna entréer. Och ansvaret ligger på den som äger eller driver "lokalen eller utrymmet innanför entrén".

Om du säljer tobak är det alltså ditt ansvar att se till att ingen röker utanför din entré, och tekniskt sätt kan tillståndet ryka om du inte lyckas stoppa rökarna.

Men Ulrika Svärd menar att det kommer krävas en hel del för att ett tillstånd ska dras in.

– Det är värre brott som ska ligga bakom ett indraget tillstånd, till exempel som att sälja till minderåriga eller att sälja felmärkt tobak vid upprepade tillfällen. Vi har svårt att se att handlare kommer få indraget tillstånd för att någon röker utanför entrén, säger hon.

"Inte orolig"

Enligt den nya lagen ska den som är ansvarig sätta upp skyltar för att informera om rökförbudet och även gripa in om någon bryter mot det. "Om någon trots tillsägelse röker där rökning inte är tillåten, får denne avvisas", står det i lagtexten.

I tobaksaffären Rakela i Fittja är ägaren Rakiel Issa inte orolig.

– Det kommer bli svårt att hålla koll men jag tror det kommer bli okej. Alla kommer inte sluta röka, så är det, men vi kommer göra vad vi kan, säger hon.

Sami Kouz, som driver Tumba spel och tobak i Tumba centrum, är inte heller orolig för vad den nya lagen kommer innebära för honom. Men tillsynderna från kommunen är redan otroligt tröttsamma tycker han.

– De tar betalt för två timmar för att kontroller tobak och om de visste vad de gjorde skulle det gå på en kvart. Jag är inte orolig för jag säljer inget olagligt och jag vet vad jag gör, men det blir tjafs, säger han.

Att tillsynen faktiskt leder till något tror inte Sami Kouz.

– Det är bara ett sätt att få betalt. De vet redan vilka som är seriösa. När de kollar de stora kedjorna så spanar de lite utanför, men i en liten tobaksaffär med en svartskalle bakom disken, då är de här i evighet.

Handlare rasar över nytt rökförbud

Nya förbudet kan göra hela gator rökfria

Så tacklar kommunen nya lagen:

Informationen till handlarna kommer att ske via kommunens hemsida och i utskick till handlarna. Kommunen tror att informationen kommer gå ut under april och maj.

Att administrera ansökningar kommer innebära en större arbetsbörda för kommunen, men om det kommer kräva mer personal är ännu inte klart.

Det är länsstyrelsen som kontrollerar att kommunen har tillstånd för sina tobakshandlare.

Visa merVisa mindre

Lugna. Raid Yacoub och Rakiel Issa på tobaksaffären Rakela i Fittja är inte oroliga för hur den nya tobakslagen kommer påverka dem. Foto: Lisa Halldén