Byggarbetsplats. 14 000 nya bostäder ska byggas i Barkarbystaden fram till 2032. Foto: Mikael Andersson

Så ska byggtrafiken i Barkarbystaden lösas

I takt med att Barkarbystaden växer gör även mängden byggtrafik det. Nu ska en ny logistiklösning se till att allt rullar som det ska på vägarna i området under byggarbetena.

  • Publicerad 15:30, 24 feb 2020

Fram till år 2032 väntas 488 000 byggtransporter passera i Barkarbystaden. Bland annat ska 14 000 nya bostäder byggas i området runt den nya tunnelbanestationen. En hel drös med byggaktörer ska då samsas och trängas med de boende.

Därför ska kommunen nu upphandla en logistiklösning för att underlätta för alla i området.

– Det är en förutsättning för att vi ska få utbyggnaden att fungera på ett bra sätt. Det är en liten yta med över 5000 boende som bor här redan. Vi bygger väldigt snabbt och den här lösningen kommer leda till en bättre miljö, säger kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M).

Ska kraftigt minska byggtrafiken

Logistiklösningen innebär att en ny aktör ska styra och kontrollera transporterna till Barkarbystaden. Med det hoppas kommunen på att kraftigt minska byggtrafiken på de allmänna vägarna i området. De hoppas även kunna minska materialsvinnet och korta byggtiderna.

– De som får uppdraget kommer överse vilka vägar och vilka tidpunkter som man lotsar in och lotsar ut byggtrafiken, säger Emma Feldman, som inte vet hur mycket upphandlingen kommer att kosta i nuläget.

Beslutet att upphandla en logistiklösning togs av kommunstyrelsens arbetsutskott onsdagen den 29 januari. Aktörer kan anmäla sitt intresse fram till den 16 mars, och vem som tilldelas uppdraget beslutas i maj. Planen är att logistiklösningen ska tas i bruk i början på nästa år.

Stockholm Direkt