Trångt. Mycket folk och korta avstånd brukar känneteckna försommarens studentutspring. I år blir det annorlunda. Foto: Agnes Stuber

Så ska Danderyd fixa studentfirandet

Snart är det dags för studenternas utspring, men det blir en annorlunda stund för de nybakade. De flesta skolor kommer att träffas klassvis men med flera restriktioner.

  • Publicerad 16:22, 12 maj 2020

De kommer att bli jätteglada.

I början av juni skulle studenterna springa ut. Eller, det var planen fram till dess att alla gymnasium beslutade att stänga ned sin fysiska verksamhet. Än så länge tyder inget på att skolorna kommer kunna återgå till fysisk undervisning innan det blir sommar. Och en stor fråga återstår fortfarande att lösa: Hur blir det blir med studentexamen?

– Som det ser ut nu så är vi en av få skolor som kommer arrangera utspring på studentdagen den 9 juni. Detaljerna i hur det ska gå till får vi återkomma till, säger en nöjd rektor Fredrik Nordlander på kommunala Danderyds gymnasium. 

Färre anhöriga

Beslutet kom den 7 maj och ger skolan tillåtelse att arrangera ett begränsat studentutspring. Två anhöriga per student kommer få tillåtelse att närvara i närområdet, som innefattar stora idrottsytor vilket innebär att man kan stå med rejäla avstånd. 

– Det kommer ske under hela dagen så det blir väldigt glest per student. De kommer att bli jätteglada, säger Fredrik Nordlander. 

Inga familjemedlemmar

På Marina läroverket i Stocksund kommer man även där att arrangera ett mindre utspring, men föräldrar och anhöriga är inte välkomna att närvara. 

– Vi planerar för att träffa våra avgångselever klassvis för en mindre avslutning med betygs- och stipendieutdelning, skriver biträdande rektor Lee Stern i ett mejl till DanderydDirekt. 

Så gör VRG

Även på Viktor Rydbergs gymnasium införs nya rutiner. Studenten kommer att genomföras på utsatt datum, men det blir under andra förutsättningar och enligt ett särskilt schema, berättar Richard Wahlström, projektkkoordinator på stiftelsen VRG.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ber som alltid om våra elever och föräldrars samarbete. Varje student får bjuda in högst två anhöriga till utspringet. Det kommer att finnas tid för avsked med lärare och klasskamrater, sång, fotografering, ceremonier och firande. Detaljer för studenten meddelas till elever/föräldrar av respektive VRG-skola senast på fredag 15 maj, eftersom det ser lite olika ut.


 

Så gör man i grannkommunen

Täby Enskilda:

Hur: Träffas klassvis och springer ut. Varje elev får ha två anhöriga på plats. Som vanligt blir det dans och musik.

Tibble gymnasium:

Hur: Kommer ha utspring klassvis med en timma mellan varje klass. Det springer ut från två olika entréer för att minska smittspridningen. Inga föräldrar eller vänner på plats.

Täby praktiska gymnasium:

När: Den fjärde juni.

Hur: Kommer inte ha något utspring. Avslutning utan föräldrar och vänner.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt