Oklart. Danderydsvallen behöver en ny kylanläggning, men när det kan bli av återstår att se. Foto: Mostphotos/Danderyds kommun

Så ska Danderyds kultur och fritid spara nio miljoner

Kultur- och fritidsnämnden i Danderyd har tagit fram förslag på besparingar på totalt nio miljoner kronor. Mindre tid med personal i biblioteken, sänkta bidrag till föreningar och mindre öppet på fritidsgårdarna är några av förslagen.

  • Publicerad 11:09, 9 apr 2019

Nu har Danderyds kultur- och fritidsnämnd utrett konsekvenserna av att budgeten ska minskas för år 2020, på grund av underskottet i kommunen.

Förslagen på besparingar innebär bland annat att biblioteken oftare ska ha öppet utan personal på plats.

– Vi ska utöka det vi kallar meröppet, då den med lånekort kan gå in på biblioteket för att låna utan personal på plats. Det finns några pensionsavgångar som vi inte kommer att rekrytera till, säger Robert Nibelius (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Samma sak gäller för kulturskolan; vakanser ska inte ersättas.

En annan del av besparingsförslagen gäller Danderydsvallen. Den del av vallen som används både för allmänhetens åkning och av klubbar måste tas ur bruk vid årsskiftet på grund av miljöskäl. Kylsystemet kommer de eventuellt behöva vänta med att ersätta.

Han är noga med att alla som hållit till i hallen ska få istider.

– Vi har väldigt mycket istid i Danderyd, ingen blir utan.

Inte oroad

Mindre bidrag till föreningarna är ytterligare ett sparförslag, liksom minskade öppettider på fritidsgårdarna.

– Besöken på kvällar och helger är inte så högt, så det ser vi över. Vi kan också spara en del på administration, säger Robert Nibelius.

Hans tanke med fritidsgårdarna är att satsa mer på den största, Fribergagården.

– Det handlar om att vi ska se över hur vi ska jobbar med ungdomar, vad som är 2019-2020 års modell. Vi har inte gjort så mycket på länge förutom Danderyd lyssnar. Nu ska vi kika på bra exempel i andra kommuner.

Robert Nibelius känner ingen oro över förslagens konsekvenser.  

– Det viktigaste för för kultur- och fritidsnämnden är att vara en garant för att det i Danderyd alltid ska finnas ett blomstrande och väl fungerande kultur- och fritidsliv. Det kommer vi att ha även i fortsättningen, trots en eventuell minskning av nämndens budget, förklarar Robert Nibelius.

Hultsfred riktar stark kritik mot Täby

Nyheter ”Lurade samhällets mest utsatta" I ett brev till Täby kommun riktar Hultsfreds kommun hård kritik till kommunen. De menar att Täby lurat en flyktingfamilj att flytta från kommunen till just Hultsfred.torsdag 18/4 16:54

Nu är padelbanorna klara i Täby park

Nyheter BILDER: Så här ser det ut på platsen På den annars oanvända grönytan i Täby park lyser nu det gröna konstgräset. Idag öppnade Norrorts första padelbanor – utomhus.torsdag 18/4 16:47