I dag klockan 14 startar årets Järvavecka. Foto: Mikael Andersson

Så ska det bli lättare hitta till årets Järvavecka

Förra året fick Järvaveckan kritik för att det många från andra delar av landet och stan hade svårt att hitta fram till Spånga IP. I år kommer därför runt 80 ungdomar att lotsa besökare från pendel och t-bana.

Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan. Foto: Ida Nilsing

Idag klockan 14 inleds årets Järvavecka. Politikerveckan, som nu arrangeras för fjärde året på Spånga IP, lockar folk från både när och fjärran.

I fjol hade flera långväga besökare svårt att hitta rätt, vilket arrangören, stiftelsen The global village fick kritik för. Det vill man råda bot på i år, enligt grundaren och VD:n Ahmed Abdirahman.

– Vi har 80 ungdomar som kommer att finnas på plats under Järvaveckan. Några av dem kommer att stå vid pendeltågsstationen i Spånga och vid tunnelbanan i Husby, Tensta, Rinkeby och Kista för att berätta om Järvaveckan och vägleda besökare till Spånga IP, säger Ahmed Abdirahman.

Volontärer och extrajobb

En del av ungdomarna är volontärer via Fryshuset och Enbacksskolan i Tensta, andra har anställts i samarbete med appen Yepstr, en slags förmedling för ungdomar som vill jobba extra.

– Folk hittar ju fram oavsett med hjälp av kartor i mobilen men vi vill underlätta på det här sättet. I år har vi också skyltar längs både bilvägar och gångbanor, säger Ahmed Abdirahman.

Vilken väg är smidigast om man åker kollektivt?

– Haha, personligen tycker jag Tenstahållet, för jag kommer alltid den vägen själv, men pendeltåget är bara tre stationer från centralen, tunnelbanan har fler stopp. Förra året kom 60 procent via Spångaentrén och 40 procent från Tenstahållet, säger han.

Över tusen jobberbjudanden på Järvaveckan

Händer på stora scenen idag, onsdag 12 juni

Det här evenemanget har redan varit.

14.00 Järvaveckan öpppnar.

14.30 Invigning på stora scenen

15.10 Agenda 2030: samtal om klimatkrisen

16.10 Agenda 2030: samtal om hållbara städer och samhällen

17.10 Artistframträdanden av unga lokala talanger (Amanda, Wasse, Adar, Adonai, Afrobeat-battle. Arrangeras av Fryshuset Husbys eventgrupp 4West.)

18.00 Partiledartal av Farida al-Abani, Feminstiskt Initiativ

18.30 Partiledartal av Annie Lööf, Centerpartiet

19.30 Partiledartal av Isabella Lövin, Miljöpartiet

20.15 Konsert: Aya

20.45 Konsert: Jelassi

Stockholm får inte vinter-OS 2026

Nyheter Besked från IOK Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.måndag 24/6 18:08

Person hittad död i bostad i Hässelby

Nyheter Polisen: Gör teknisk undersökning just nu En person har nu på eftermiddagen hittats död i en bostad i Hässelby. Polisen har inlett en förundersökning om mord.måndag 24/6 17:05

Vi är Västerort

Stockholm Direkt