I dag klockan 14 startar årets Järvavecka. Foto: Mikael Andersson

Så ska det bli lättare hitta till årets Järvavecka

Förra året fick Järvaveckan kritik för att det många från andra delar av landet och stan hade svårt att hitta fram till Spånga IP. I år kommer därför runt 80 ungdomar att lotsa besökare från pendel och t-bana.

Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan. Foto: Ida Nilsing

Idag klockan 14 inleds årets Järvavecka. Politikerveckan, som nu arrangeras för fjärde året på Spånga IP, lockar folk från både när och fjärran.

I fjol hade flera långväga besökare svårt att hitta rätt, vilket arrangören, stiftelsen The global village fick kritik för. Det vill man råda bot på i år, enligt grundaren och VD:n Ahmed Abdirahman.

– Vi har 80 ungdomar som kommer att finnas på plats under Järvaveckan. Några av dem kommer att stå vid pendeltågsstationen i Spånga och vid tunnelbanan i Husby, Tensta, Rinkeby och Kista för att berätta om Järvaveckan och vägleda besökare till Spånga IP, säger Ahmed Abdirahman.

Volontärer och extrajobb

En del av ungdomarna är volontärer via Fryshuset och Enbacksskolan i Tensta, andra har anställts i samarbete med appen Yepstr, en slags förmedling för ungdomar som vill jobba extra.

– Folk hittar ju fram oavsett med hjälp av kartor i mobilen men vi vill underlätta på det här sättet. I år har vi också skyltar längs både bilvägar och gångbanor, säger Ahmed Abdirahman.

Vilken väg är smidigast om man åker kollektivt?

– Haha, personligen tycker jag Tenstahållet, för jag kommer alltid den vägen själv, men pendeltåget är bara tre stationer från centralen, tunnelbanan har fler stopp. Förra året kom 60 procent via Spångaentrén och 40 procent från Tenstahållet, säger han.

Över tusen jobberbjudanden på Järvaveckan

Händer på stora scenen idag, onsdag 12 juni

Det här evenemanget har redan varit.

14.00 Järvaveckan öpppnar.

14.30 Invigning på stora scenen

15.10 Agenda 2030: samtal om klimatkrisen

16.10 Agenda 2030: samtal om hållbara städer och samhällen

17.10 Artistframträdanden av unga lokala talanger (Amanda, Wasse, Adar, Adonai, Afrobeat-battle. Arrangeras av Fryshuset Husbys eventgrupp 4West.)

18.00 Partiledartal av Farida al-Abani, Feminstiskt Initiativ

18.30 Partiledartal av Annie Lööf, Centerpartiet

19.30 Partiledartal av Isabella Lövin, Miljöpartiet

20.15 Konsert: Aya

20.45 Konsert: Jelassi

Förslaget: Bygg en bastu i Hässelby strand

Nyheter Läs vad dina politiker diskuterade i veckan Vedeldad bastu, vigslar på Tempeludden och ett litet steg mot ett kraftvärmeverk i Lövsta. Det var några av sakerna som togs upp på Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämndmöte igår.fredag 14/6 16:47

Här ska Brommaborna söka skydd - om krisen kommer

Nyheter Häng med ner i underjordiska skyddsrummet Runt hörnet vid Brommaplans tunnelbanestation finns ett av Sveriges 65 000 skyddsrum. Om det blir krig, är det hit 180 personer kan fly. Vi följde med ner under marken för att ta en titt.fredag 14/6 16:23