Ger inte upp. Det har varit en tuff säsong för Djurgården Basket, men ännu lever hoppet om att hänga kvar i Basketligan. Foto: Josefine Tolleman

Så ska Djurgården Basket ta sig ur krisen

Sedan Djurgården Basket gick upp i högsta serien har de förlorat majoriteten av matcherna och behövt sparka spelare för att hålla nere kostnaderna. Men nu tror klubben på en vändning.

  • Publicerad 11:38, 19 feb 2020

Vi fortsätter kriga, vi är ju Djurgårdare!

När vi träffade Djurgården Basket i april förra året firade de att herrlaget precis vunnit Superettan och fått en plats i hösta serien, Basketligan.

Men sedan dess har det bara gått utför. Under säsongen har de förlorat 23 av 27 matcher och hamnat i en ekonomisk kris.

För att hålla nere kostnaderna valde de att sparka fyra av sina spelare innan jul.

– Utgifterna på lönerna tredubblas i Basketligan. Vi hade budgeterat för att få in mer sponsrade intäkter under hösten men när det uteblev blev vi tvingade att göra vissa förändringar. Därav fick vi ta bort några spelare, säger Rick Bergström, verksamhetsansvarig för Djurgården Basket.

De spelare som lämnat är Adam Ramstedt, Charles Barton Junior, Obinna Oleka och Yannick Anzuluni. Samtidigt värvade klubben Jeremiah Ingram från Södertälje, men han skadade sig bara fyra veckor senare och har spelat färdigt för säsongen.

Totalt är man därmed tre spelare färre nu, men med Ingram borta blir det fyra.

Det är också förekommit andra skador och spelbyten under säsongen, vilket slagit hårt mot klubben, enligt Rick.

Har ni planer på att sparka fler spelare?

– Inte i dagsläget.

I ett försök att vända krisen har man under hösten och vintern jagat sponsorer, samlat in pengar och fått stöd av Djurgårdsalliansen. I mitten av december fick klubben in 60 000 kronor på en swishinsamling från allmänheten.

– Vi är mycket tacksamma för den hjälp vi fått från privatpersoner och företag och Djurgårdsalliansen. Det har vänt lite nu. Vi ser ett ljus i mörkret, men vi har fortfarande en bra väg att vandra. Det är bara att kämpa på. Vi fortsätter kriga, vi är ju Djurgårdare! säger Rick Bergström.

Har inte gett upp

För att klubben inte ska gå med ekonomiskt förlust nuvarande säsong behöver de få in cirka två miljoner kronor fram till den 30 juni.

– Det känner vi väl är greppbart med tanke på att vi har några befintliga sponsorer som ska förlängas nu samt så för vi diskussioner med några nya tilltänkta sponsorer. Vi har jobbat stenhårt med att jaga sponsorer för att få skeppet att flyta igen. 

Djurgården basket är fortfarande hoppfull att de kan behålla sin plats i Basketligan.

– Det har varit en tung säsong, men vi har fortfarande en förhoppning om att ta den här kvalplatsen och vinna över Umeå som bara är 4 poäng före oss. Vår målsättning är att spela kvar i Basketligan om ekonomin och organisationen tillåter det.