STÖD. För att stötta de barn som har hög teoretisk begåvning har Ekerö kommun nu klubbat en handlingsplan. Bilden är en genrebild. Foto: Sacharias Källdén

Så ska Ekerö stötta särbegåvade elever

Barn med särskild begåvning kan behöva extra hjälp för att utvecklas i skolan. Nu har Ekerö kommun klubbat en handlingsplan för att se till att det sker.

  • Publicerad 11:18, 24 feb 2020

Barn med särskild begåvning har fått en egen handlingsplan för hur Ekerös skolor ska möta deras behov. Planen klubbades i Barn- och utbildningsnämnden och ska fungera som ett stöd för kommunens förskolor och skolor.

Handlingsplanen välkomnas av Älvnäsbon Carola Ahlsson. Hon har själv två barn som båda är särbegåvade och initiativtagare till Föräldraföreningen för särbegåvade barn.

– Vi lyfte frågan för första gången för två och ett halvt år sedan och det känns jättebra att den här planen nu är på plats. Nu behöver den bara komma till liv och skapa förändringar för våra barn, säger hon.

"Tråkigt i skolan"

Hennes äldsta barn, som är 12 år, tycker ofta att skolan är tråkig och att han inte lär sig någonting där. Han förstår ofta saker på första genomgången och då blir repetitionerna efter det oerhört enformiga, berättar Carola Ahlsson.

– Har man tur som barn har man en pedagog som ser och förstår. Men en likvärdig skola ska inte bygga på att man ska ha tur, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt den nya handlingsplanen ska de elever som redan greppat de obligatoriska delarna få mer utmanande uppgifter istället för att arbeta med repetition.

Högre tempo

Dessutom ska de få möjlighet att få undervisning i ett högre tempo och erbjudas ett utökat mentorskap med en person som har specifika kunskaper och som kan ge eleven extra stimulans och motivation.

Johannes Pålsson, chef för barn och utbildning på Ekerö kommun, tycker att det bra att man genom handlingsplanen tar ett samlat grepp om barn med hög teoretisk begåvning.

– Anledningen till behovet och att förvaltningen fått uppdraget är att vi i något fall brustit i vårt arbete med barn med hög teoretisk begåvning och att det samtidigt i olika sammanhang debatterats om denna heterogena elevgrupps förutsättningar i skolan, säger han.

Särbegåvade barn

I skollagen står det att elever som lätt når kunskapskraven ska stöttas för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling.

Enligt Skolberket kan runt fem procent av elever i svenska skolor räknas som särskilt begåvade.

I Föräldraföreningen för särbegåvade barn i Ekerö ingår föräldrar till 47 barn.

Visa merVisa mindre

Fyra lokala spelare i TV-pucken i år

Nyheter Unga talanger redo för årets upplaga Fyra unga spelare från Mälaröarna har tagit plats i olika lag i årets TV-puck. Men kvalet har ställts in på grund av pandemin och det är ännu inte fastställt hur finalen ska spelas.tisdag 29/9 16:38

Efter ett halvår – grönt ljus för motioner igen

Nyheter Vill se Sportotek i kommunen I dag, torsdag, lade oppositionen sin första motion på över ett halvår. Den handlar om möjligheten att inrätta ett Sportotek.torsdag 24/9 16:57

S: Dags att oppositionen får komma med förslag igen

Nyheter Vill återinföra motioner i kommunfullmäktige I våras beslutade gruppledarna i kommunfullmäktige att stoppa alla motioner i kommunstyrelsen. Nu vill oppositionen återfå möjligheten att göra sin röst hörd.tisdag 22/9 11:37