Framtidstro. Mats Keijser och Magnus Holmberg Muhr tror på framtida lyft för Enköping i NKI.

Så ska Enköping vända trenden

Förra veckan kom siffror som avslöjade att Enköping är sämst i Sverige i det som kallas Nöjd Kund Index (NKI). Arbetet med att vända på trenden har dock redan börjat och i år ska det peka uppåt igen. – 2017 borde bli bättre, säger Magnus Holmberg Muhr, förvaltningschef för miljö- och byggnadsförvaltningen

  • Publicerad 08:07, 3 maj 2017

När Ena Håbo-tidningen rapporterade om de senaste NKI-siffrorna från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) blev det starka reaktioner. Framförallt var det inom området Bygglov som det såg riktigt illa ut.

– Vi måste ta det här på stort allvar och det gäller förvaltningen såväl som politiken. Det måste till en åtgärdsplan, sa Ingvar Smedlund (M), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Om du tittar på siffrorna så ser du att det är det här med bygglov som drar ner oss och där var vi medvetna om att det fanns ett problem och vi har gjort investeringar som har lönat sig redan. Det har blivit en klar förbättring, menade Helena Proos (S) ordförande i kommunstyrelsen.

En av investeringarna var anställningen av Magnus Holmberg Muhr som ny Förvaltningschef för miljö- och byggnadsförvaltningen. Det är han som leder förändringsarbetet.

– I Heby kommun, där hade vi en metod där vi förenklade för företagen och den metoden, som bland annat inkluderade föreläsningar samt workshops med Heby kommun, kvalitetssäkrade vi de här frågorna. Där känner jag att jag kan fortsätta med den beprövade metoden som gav så bra utveckling, säger han.

Förvaltningens bemanning har stärkts och enligt Holmberg Muhr har man nu kommit ifatt med de ärendehögar som har staplats tidigare. Det och andra förändringar som infördes under förra året gör att han håller med Helena Proos om att det ser betydligt ljusare ut inför framtiden i Enköping än vad senaste NKI visade på.

– Ja. Det är min tanke. Nu kan vi följa resultatet kvartalsvis framöver så januari till mars får vi inom kort och det ska bli spännande att följa, för vi har sett utvecklingen första kvartalet 2016 till sista kvartalet 2016. Det har varit en förbättring, säger han.

Att just Enköping var sämst i NKI 2016 kom inte som någon chock.

– Det är inte något som händer 2016 plötsligt utan man har haft det tufft under flera år med just bemanningen. Det är inte heller överraskande att man har legat på låga värden. Det som har gjorts 2016 som kanske borde ha gjorts tidigare är att det har skapats mer resurser. Gett tiden till de personliga mötena med företagen, säger Magnus Holmberg Muhr.

– Jag har ju sett att på bemötandesidan och det här med effektivitet ligger fortsatt lågt under 2016 och jag hoppas att man får se effekter på att det har blivit bättre, eftersom att jag tycker att tillgängligheten på våra öppet hus har fått väldigt positiva reaktioner och de andra källor vi har för att stämma av vårt kvalitetsarbete visar att vi har gått åt rätt håll. Så utifrån det har jag dragit slutsatsen att 2017 borde bli bättre, fortsätter han.

Mats Keijser (S), ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden menar att arbetet ska ses långsiktigt och att det snarare handlar om att ta kliv i rätt riktning än att försöka rusa framåt.

– Det här är ingen quick fix. Det måste få ta tid, men vi ser redan nu att det har gett effekt. Vi ser tiden an med tillförsikt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Kyrkan ger svar på tal till besvikna luciafirare

Nyheter Vid luciafirandet i Vårfrukyrkan fick barnfamiljerna sätta sig längst bak. Detta har lett till skarp kritik från föräldrar. – Vi tar till oss kritiken, säger Erik Berger, komminister.fredag 14/12 14:39

Tjuv hoppas på vinterföre

Nyheter Stal skidor och snowboard.fredag 14/12 10:29