Lösningen. Nu har kommunen en ny plan för att få bort skräpiga fåglarna på baden i kommun. Foto: Mostphotos

Så ska gässen skrämmas bort från Täbys bad

Kanadagäss på badplatser har länge varit ett problem runt om i Täby. Nu ska kommunen testa ett nytt grepp för att få bort fåglarna.

  • Publicerad 14:09, 5 jul 2019

Det har varit ett problem i fler år: kanadagäss som bajsar på stränderna och bryggorna i Täby. Men nu hoppas kommunen att de har hittat en lösning som ska fungera.

– Det är otroligt tråkigt det påverkar badgästerna och vi arbetar på flera olika håll för att förebygga problemen. Nu har vi en ny satsning som vi hört fungerar väl på andra platser, säger Jenny Holmberg, resultatenhetschef för sport och förening och som ansvarar för badplatserna i kommunen

Det handlar om fågelskrämmor, i form av svarta fåglar, som rör på sig när vinden blåser. De finns numera på Näsaängsbadet och Hägernäsbadet – där problemen med gässen är som störst.

Utsatta för skadegörelse

När det gäller fågelskrämmorna så har de dock inte fått vara i fred på badplatserna, något Jenny Holmberg tycker är problematiskt.

– De har dessvärre utsatts för skadegörelse under veckorna som de suttit uppe. Vi hoppas att de ska lämnas ifred så de motverka fågelnärvaron, säger hon.

När det blir för mycket avföring jobbar kommunen med en sopmaskin för att rengöra baden.

Vad kostar det att mota bort fåglarna?

– Jag har ingen exakt kostnad men den kostnad vi har är specifikt det extra arbete vi lägger ner på renhållning.

Tolv personer misstänkta för misshandel i Täby

Nyheter Ungdomar från Vallentuna, Täby och Sollentuna har häktats Antalet misstänkta för händelsen i Täby som inträffade innan jul fortsätter att stiga, men vad som faktiskt har hänt är fortfarande oklart.tisdag 25/2 17:00

Papegojan Putin fortfarande försvunnen

Nyheter Djurkommunikatör har kallats in Papegojan Putins försvinnande engagerar många människor runt om i Danderyd och Stockholm. Men trots flera insatser är han fortfarande försvunnen.tisdag 25/2 16:54
Stockholm Direkt