Omvandlas. Skärholmsvägen ska göras om till en stadsgata, med nya bostadshus och butiker i bottenplan, samtidigt som cykel- och gångvägar byggs ut, enligt förslaget. Mitt i gatan planeras spår för Spårväg Syd. Foto: Nyréns arkitektkontor

Så ska gränsen mellan Sätra och Skärholmen suddas ut

Det stora grönområde som idag skiljer Skärholmen och Sätra åt kan i framtiden se ganska mycket annorlunda ut. Här planeras nu 800 nya bostäder, nya förskolor, lekparker och ett vårdboende. I samma veva ska Skärholmsvägen göras om till en stadsgata. Nu kan du tycka till om planerna.

  • Publicerad 14:30, 27 jun 2019

Den person som om några år promenerar mellan Skärholmen och Sätra kan få en helt annan upplevelse än idag.

I stället för att vandra längs den jättebreda Skärholmsvägen eller över de gröna fälten kan hen gå på en stadsgata med breda trottoarer och butiker, förbi nya bostadshus och lekparker medan Spårväg Syd svischar förbi på väg mellan Älvsjö och Flempan.

Det är nämligen planen för det område som kallas Skärholmsdalen, i gränslandet mellan Skärholmen, Sätra och Sätraskogens naturreservat. Totalt planeras 800 nya bostäder här i flera halvslutna kvarter, två nya förskolor och utbyggnad av Ekholmsvägens förskola, ett nytt vårdboende och nya parker och lekparker.

Exakt hur fördelningen mellan hyresrätter och bostadsrätter är ännu inte bestämt. Bostadsföreningen SKB har fått en markanvisning för cirka 150 hyresrätter och bolagen Magnolia och Alm för sammanlagt 205 bostadsrätter.

Förslaget för Skärholmsdalen har redan varit ute på en samrådsrunda och efter synpunkter har bland annat höjden på vissa av bostadshusen sänkts, som högst till åtta våningar, och vissa kvarter planerats om. Nu är planerna ute på granskning och det går att tycka till om dem fram till den 28 augusti.

Mer plats för gående och cyklister – så kan den nya bebyggelsen längst Skärholmsvägen se ut. Foto: Tengbom arkitekter

På de grönområden som blir kvar, närmast radhusen på Gillsätragränd, planeras parker och lekplatser. Foto: Nyréns arkitektkontor

"Ny årsring". Den nya bebyggelsen (rödfärgade) är tänkt att ligga som en ny årsring, runt 60-talshusen på höjden (orangefärgade) och de nyare husen från 90- och 00-talet (gulfärgade). Foto: Nyréns arkitektkontor