Uppstädat. Kommunen och JHAB städade upp och röjde sly i skogen tidigare i sommar efter att närboende hört av sig. Foto: Louise Bornhall

Så ska Hammarskogen i Jakobsberg bli tryggare

En grön oas bland husen – men också en plats som upplevs otrygg. Efter att boende hört av sig till Järfällahus och kommunen finns det planer för att öka den upplevda tryggheten i Hammarskogen.

  • Publicerad 11:27, 13 aug 2019

Det var veckan efter midsommar som boende intill Hammarskogen, som ligger mellan Engelbrektsvägen och Sturevägen i Jakobsberg, kontaktade kommunen och kommunala bostadsbolaget Järfällahus, JHAB, som har flera hus i anslutning till skogen. Anledningen är att de upplever platsen som otrygg.

– Hyresgäster berättade att det samlades mycket folk där på kvällar och nätter, och att man kände sig otrygg där, säger Lars Jonasson, områdeschef för Hammaren på JHAB.

Efter att boende hört av sig rensade kommunen, som äger större delen av marken i området, skogen på sly, medan JHAB klippte till buskage och städade upp bråte som skräpade ner i skogen.

Kommunens trygghetsvärdar tar numera också vägen genom skogen när de dagligen rör sig i krokarna.

Boende ska engageras

JHAB och kommunen har också valt att göra gemensam sak framöver. I september ska de göra en översyn av skogen där boende i området får följa med på en vandring, och tycka till om vad som behöver göras för att öka den upplevda tryggheten.

Deltagarna kan vara både JHAB:s hyresgäster, och boende i närliggande bostadsrättsföreningar.

– Många tycker det är jättehärligt att gå där, att det är ett andningshål. Tanken är att det ska bli tryggare, säger Lars Jonasson.

Stockholm Direkt