Studenterna Cecilia Palmqvist, Felicia Johansson och Diar Saber på Östra gymnasiet i Skogås hade hoppats på att sista terminen skulle vara full av fest, glädje och längtan. Nu blev det inte så. Foto: Claudio Britos

Så ska Huddinges studenter få fira

Utöver det digitala firande som planerats för årets studenter ska de få träffas klassvis på picknickfiltar för att tacka för de tre åren.

  • Publicerad 17:26, 2 jun 2020

I slutet på mars meddelade kommunen att de inte kommer att organisera några studentfiranden i år. Mösspåtagning, utspring och studentbal ställdes in i Huddinge på grund av risken för spridning av coronaviruset.

När HuddingeDirekt träffade Felicia Johansson, Cecilia Palmqvist och Diar Saber på Östra gymnasiet i våras uttryckte de sin besvikelse.

– Det känns som att vara med i en tävling och på sista sträckan tar man bort priset och säger ”du kommer inte vinna någonting”, sade Cecilia Palmqvist då.

Trots protester genomfördes Huddinges studentfiranden i veckan digitalt utan utspring. Men klasserna ska också få ett andra firande nästa vecka då de får träffas klass för klass och utspridda på picknickfiltar runt om i kommunen för att få skriva i varandras studentmössor.

”Riktigt missnöjd”

Men kommunens lösning imponerar inte på Felicia Johansson.– Jag är faktiskt riktigt missnöjd, jag trodde ändå att de skulle lösa det så vi kunde springa ut klassvis, säger hon.

Skriva i mössan. Nu ska studenterna ändå få chans att skriva i mössorna.

– Jag har många kompisar i andra kommuner som får ett utspring, och som får ta med två anhöriga. Så det känns riktigt tråkigt och orättvist faktiskt.

Klassträffarna kommer att äga rum mellan måndag den 8 juni och fredag den 12 juni. Skolorna bjuder på något alkoholfritt att dricka och snacks. Men studenterna får inte ta med sig några anhöriga.

– Ett utspring går inte att jämföra med en fika, det är ju bara klassen. Och vi ska träffas med klassen på champagnefrukost ändå, så de enda vi träffar som vi inte träffar annars är våra mentorer, säger Felicia Johansson.

Pengarna som studenterna i Felicias klass hade samlat ihop till flak och fest fick de delvis tillbaka när de avbokade. De pengarna har de nu lagt på att ha en champagnefrukost i trädgården hos en student. Det blir det riktiga firandet enligt Felicia.

Skippar det digitala

Det digitala firandet som planerats för varje skola ska fortfarande bli av. Men Felicia tänker att hon skippar det.

– Jag tror inte att jag kommer att gå på det digitala. Jag satt faktiskt hemma och kollade på den digitala mösspåtagningen men det kändes bara deprimerande.

Klassträffar

Klassträffarna kommer att äga rum under vecka 24, mellan måndag den 8 juni och fredag den 12 juni.

Skolorna bjuder på något alkoholfritt att dricka och snacks.

Studenterna får inte ta med sig några anhöriga.

Visa merVisa mindre