GLAD. Fatou Sanyang är glad över möjligliheten att kunna släppa viszlan Bara lös vid klippbadet på Långholmen. Foto: Erik Simander

Så ska hundkriget på Långholmen stoppas

På halva ön får jyckarna springa fritt, på andra halvan råder strängt koppeltvång. Gränsdragningen på Långholmen skapar förvirring och triggar konflikter – mellan människor. Men nu har staden ett nytt drag som ska lösa hundhärvan.

  • Publicerad 20:03, 12 apr 2018

I Stockholm gäller generellt koppeltvång. Det innebär att hundägare alltid måste hålla sina hundar kopplade på offentliga platser, förutom tre undantag: hundrastgårdar, hundrastområden samt på Långholmens klippbad. De här reglerna skapar särskild förvirring för hundrastare, såväl som andra besökare, på just Långholmen.

På den nordöstra delen av ön är det fritt fram att låta jyckarna ge sig av mot horisonten bäst de vill. Här finns också den enda badplatsen där hundar är välkomna att hoppa i plurret. På andra halvan av Långholmen gäller koppeltvång. Det finns redan idag ett par skyltar som talar om vad som gäller. Men i praktiken är det många hundägare som bryter mot reglerna, enligt samtliga som StockholmDirekt pratar med under den soliga onsdagen i april.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Rebecka Näär, som varje dag tar en runda här med taxen Hubertus, tror att problemet ligger i att många hundägare upplever Långholmen som "sin ö".

– Hela hösten, vintern och våren har vi hundägare ön för oss själva. Då behövs ju inte reglerna. Så kommer det plötsligt annat folk på sommaren, som för oss framstår som utbölingar, och skäller ut oss. Jag försöker vara förstående men innerst inne fattar jag inte hur man kan vara rädd för en 13-årig tax.

En hundlös flanör, som vill vara anonym, tycker å sin sida att det är respektlöst att många låter sina hundar springa fritt trots förbudet. Det känns otryggt när man i lugn och ro vill ha picknick med sina barn, menar hon. Hon får medhåll av Jakkie Karlgren, hundpsykolog, som själv alltid ser till att hålla sina hundar kopplade.

– Många har tyvärr inte förmågan att få sin hund att lyda efter en första tillsägelse. Då bör man heller inte släppa dem lösa, oavsett hur övertygad man är om att ens hund är ofarlig. Det handlar om respekt.

EXPERT. Hundpsykologen Jakkie Karlgren tillsammans med sina gatuhundar Iris och Tito. Foto: Erik Simander

FARLIG? Rebecka Näär har svårt att förstå hur någon kan bli rädd för hennes 13-åriga tax Hubertus. Foto: Erik Simander

Hårda ord från hundrädda

Andra, som Fatou Sanyang, har inte gett upp hoppet om att hundägare och andra besökare bör kunna leva i harmoni vid varandra, även utan koppel. Själv flyttade hon till Hornstull just på grund av möjligheten att kunna släppa sin ögonsten, den ungerska viszlan Bara, lös på Långholmen.

– Hon går före allt, det ger mig sådan glädje att se hur glad hon blir över att kunna bada och leka fritt. Vi hundägare som går här varje dag känner ju till varandras hundar, det brukar inte uppstå problem mellan oss, säger hon, men medger samtidigt att hon fått en del åthutningar.

– Det värsta var nog en dam som skrek "keep that bitch on a leash!". Jag förstår att man blir rädd om man är ovan, men med sunt förnuft borde det fungera ändå, så länge man har kontroll över sin hund.

Hoppas stävja konflikter

Kenneth Kempendahl, parkingenjör på Södermalm, bekräftar att det gror en del konflikter på Långholmen. Till sommaren kommer staden därför att sätta upp fler skyltar runt om på ön, som ska tydliggöra vad som gäller för de olika zonerna.

Men samtliga hundägare StockholmDirekt pratar med är tveksamma till om det kommer göra någon skillnad.

– Alla hundägare känner ju redan till vad som gäller, men struntar i det. Det positiva med fler skyltar är väl att turister eller andra som inte känner till reglerna slipper bli överraskade när det plötsligt springer hundar lösa. Så nog kan det väl vara bra, säger Fatou Sanyang.

Här kan du rasta hunden på Söder

Inhägnade rastgårdar

Malongenparken (för små hundar), Sjöstadsparterren (Sickla Kanalbro), Vitabergsparken (Stora Mejtens Gränd), Hornsviksstigen (Drakenbergsparken), Kristinehovs Malmgård, Björns trädgård, Gotlandsparken, Rosenlundsparken, Tantoberget, Fatbursparken, Sjöbergsplan, Skinnarviksberget och Monteliusvägen.

Rastområden

finns på Långholmen, Reimersholme, i Tantolunden, Eriksdalslunden och Fåfängan.

TRIVS. Fatou Sanyang leker med viszlan Bara vid hundbadet på Långholmen. Foto: Erik Simander

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.