Egna vikarier. Efter nyår ska skolorna i Hässelby-Vällingby få testa stadens nya vikariepool. Foto: Anna Wettergård

Så ska hyrlärare pressas bort från skolan

Skolborgarrådet vill strypa pengaströmmen till vinstdrivande bemanningsbolag. Nu startas en kommunal vikariepool för att skolorna inte ska hamna i “stafett-träsket” och Hässelby-Vällingby är först ut att testa.

  • Publicerad 16:47, 14 nov 2017

De senaste åren har skolornas kostnader för inhyrd personal skenat rejält. Det oroar skolborgarrådet Olle Burell (S) som vill bromsa beroendet av bemanningsbolagen.

– Sjukvården har till exempel drabbats av väldigt höga kostnader för stafettpersonal. Det stafett-träsket vill vi aldrig hamna i, säger Olle Burell.

Kostnaderna för hyrlärare skenar i Stockholm

Staden måste sluta “läcka resurser” till privata bolag som plockar ut vinst, anser han. Därför ska utbildningsförvaltningen nu dra igång ett försök med en egen vikariepool.

Staden fixar egen vikarieapp

Målet är att ha ett pilotprojekt igång till årsskiftet. Då ska grundskolorna i Hässelby-Vällingby och på Kungsholmen kunna ta in vikarier som är anställda av staden via en app.

– Jag tror att vi kan få mer för pengarna när vi gör det här själva. Varje krona som går till ett bemanningsföretags vinst är en förlorad krona, säger Olle Burell.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förutom pengar hoppas staden också att vikarieappen ska spara tid ute på skolorna som slipper ringa runt till olika bolag.

Olle Burell ser flera fördelar med en egen vikarieförmedling utöver de rent ekonomiska.

– De i vårt team kommer känna till stadens arbetssätt och får en kortare startsträcka ute i våra skolor. Vikarierna kan knytas till vissa regioner och skolor som de får en nära relation till. De slipper dimpa ner som tillfälliga besökare, säger han.

Däremot tror han inte att den egna vikarieförmedlingen helt kan ersätta bemanningsbolagens personal, som kommer fortsätta att anlitas av skolorna.

Rektorer positiva

Marita Hansson, rektor på Backluraskolan i Hässelby villastad, menar att ett problem med att använda vikarier från bemanningsbolagen är att de inte känner eleverna. Hon hoppas att vikariepoolen kommer innebära att samma vikarier kommer flera gånger till skolan istället för att någon ”dyker upp som gubben i lådan”.

– Just det här med kontinuitet är jätteviktigt för att det inte bara ska bli "barnpassning". Jag hoppas att det också blir en annan tydlighet när det gäller ansvarsbiten hos vikarierna, som att passa tider och ta reda på vilka regler som gäller på skolan, säger hon.

Även Marita Svahn, rektor på Grimstaskolan, är positiv till pilotprojektet.

– Om behöriga lärarvikarier kommer att vara ute i just våra områden så att våra elever lär känna dem vore det jättebra. Då kommer vi absolut att använda tjänsten, säger hon.

Lärarförbundets Johan Törnroth, facklig ordförande i Stockholm, kallar piloten ett steg i rätt riktning.

– Bemanningsföretagen täljer guld just nu och staden måste hitta system internt för att hålla nere kostnaderna. Men det löser inte grundproblemet med lärarbristen i stort. Fler måste också vilja bli lärare, säger Johan Törnroth.

Så ska stadens vikarieapp funka

Stadens digitala system och vikarieappen uppskattas kosta runt 200 000 kronor.

Den ska bekostas av utbildningsförvaltningen, som också ska sköta rekryteringen av vikarierna.

Staden hoppas knyta till sig lärarstudenter, pensionerade lärare eller lärare som lämnat yrket. Att få tag på behöriga lärare som vill vikariera i Stockholm bedöms i princip som omöjligt. Hur många vikarier som kommer krävas vet inte förvaltningen ännu.

Vikariekostnaden står varje skola för, precis som idag.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SL: Allvarliga fel på 17 rulltrappor

Nyheter Inspektionen på station Stockholm City avslutad Inspektionerna av 50 rulltrappor på station Stockholm City är nu genomförd. Resultatet visar att 17 av de inspekterade rulltrappor är i behov av åtgärder. Stationen hålls fortsatt stängd på obestämd...onsdag 18/7 14:01

Polisen kokande arg på Stockholms grillare

Nyheter "Allvarligt talat, hur svårt kan det vara?" Polisen osäkrar versalerna och ryter till ordentligt för att få folk att fatta: ELDA INTE!onsdag 18/7 10:33