Natalie Song som driver sushin i Björkhagens centrum ihop med sin familj. Foto: Eva Tonström

Så ska inbrotten stoppas i Björkhagens C

Bättre belysning ute och inne och kapade buskar. Så vill Svenska bostäder få stopp på inbrotten i Björkhagens centrum. Metalljalusier är inte aktuellt.

  • Publicerad 12:28, 27 okt 2017

Tidningen Hammarby/Skarpnäck har skrivit flera artiklar om handlarna i Björkhagens centrum som får sina rutor krossade med jämna mellanrum. Sist sade hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget Svenska bostäder, att de skulle ta fram en lösning på problemet.

Nej till jalusier

Sedan dess har de gått igenom och avfärdat olika alternativ. Bland annat okrossbara fönster – men de blir lätt fula om man kastar något på dem och måste då ändå bytas ut till en relativt hög kostnad. Metalljalusier har också varit uppe på förslag – men då måste hyresgästerna själva betala för dem, enligt Svenska Bostäder.      

– Vi har fått ett muntligt förhandsbesked från bygglovsavdelningen att vi med största sannolikhet inte kommer att få bygglov för jalusier. Skälet är att husen har ett kulturhistoriskt värde, säger Christer Lundberg, Svenska bostäders distriktschef i Söderort.

Handlare hotas av vräkning om de inte byter fönster

Dessutom kostar det tid och pengar att ordna med en formell bygglovsansökan, tillägger han.

– Vi har inte skrotat idén med jalusier, men kommer inte att ansöka om lov i det här skedet. Det vi frågar oss är, vad kan vi göra istället?

Röjer bort buskaget

Deras lösning: Bättra på belysningen och ta bort buskarna som växer utanför.

– Vi tänker mer belysning såväl innanför skyltfönstren som utanför, och klippa ner växtlighet så att det blir svårare för en inbrottstjuv att jobba osedd. Idag är det väldigt mörkt på platsen.   

Natalie Song, som driver sushirestaurangen i Björkhagen, har nu lagat den senaste trasiga rutan. Igen.

– Det återstår att se om Svenska bostäders åtgärder kommer att funka, men jag tror inte det. Vi vill helst ha jalusier, även om det leder till högre hyra, säger hon.

Att huset skulle vara för värdefullt för jalusier köper hon inte.

– Direkten som ligger i grannhuset och är byggt samma år som vårt, har ju jalusier. Och flera butiker i Kärrtorp, de är ju också från samma tid.

Efter senaste inbrottsräden – nu vill handlarna ha hjälp av värden

Natalie Song med brevet från Svenska Bostäder. I bakgrunden Ibrahim Barchini som driver Björkens konditori ihop med sin fru. Foto: Eva Tonström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48