Att ta sig in och ut på Herrestavägen som löper genom handelsområdet är ofta en utmaning. Foto: Mikael Andersson

Så ska kökaoset på Barkarby handelsplats lösas

Undvik helger mitt på dagen, ta alternativa vägar – stammisarna på Barkarby handelsplats har koll på hur man duckar det värsta trafikkaoset när man handlar. Men snart kanske det inte behövs.

  • Publicerad 15:31, 14 dec 2017

Den som har varit på Barkarby handelsplats en lördag vet precis hur det kan vara. Herrestavägen korkar igen av alla bilar som samtidigt försöker ta sig in och ut från parkeringarna till varje "köpkvarter". Bara att ta sig in i området via bron över E18 från Veddesta är en övning i stresstålighet.

– Nu är jag pensionär så jag kommer aldrig hit på helgerna. Det är för mycket bilar! Samtidigt kör jag själv bil hit, den som kan gör ju det, säger Hans Lann, som bor i Viksjö.

Nu när han, som många andra, vill köpa julklappar, gör han det alltså en tisdagskväll. Men han tar aldrig vägen via Veddesta.

– Nä, där är det kaos! Det är bättre att ta avfarten mot Jakobsberg för att ta sig in på området, säger han.

Mindre risk för kö

Det tycker även David Nordin, trafikplanerare på Järfälla kommun.

– Vi försöker promota Jakobsbergs trafikplats för där finns ledig kapacitet. Vi för samtal med Trafikverket om att sätta upp interaktiva skyltar på E18 för att kunna leda trafiken den vägen vid köbildning, säger David Nordin.

Och det är inte det enda som planeras. Kommunen utreder just nu flera åtgärder som ska få trafiken att flyta på bättre inne på handelsområdet, framför allt på just Herrestavägen. Men det är inte bara bilåkandet man tittar på.

– Vi vill förbättra framkomligheten för alla. Idag saknas cykelbana längs vägen, det vill vi få in. Och det behöver bli enklare och säkrare att promenera. Övergångsställena ligger inte optimalt idag, man kan hamna mot en stor vägg istället för mot butiksentréerna, säger David Nordin.

Han beskriver det som en utmaning att få ihop, eftersom fler övergångsställen samtidigt hämmar biltrafiken.

Fler rondeller

Ännu är det inte bestämt exakt vilka lösningar det blir, men fler rondeller kan bilisterna nog räkna med. Särskilt där Herrestavägen korsar andra vägar, vid Kalvshällavägen Majorsvägen och Flyginfarten.

– Vi tittar också på möjligheten att ha mindre cirkulationsplatser vid infarterna till de olika parkeringarna. Det är de punkterna som begränsar trafiken och de är väldigt många, säger David Nordin.

Den omtalade proppen på Viksjöleden över E18 ser man också över. Idag är det ett körfält i varje riktning, nu undersöker kommunen om det går att göra om till två körfält åt ena hållet. Vilket som skulle vara bäst är inte klart ännu och det skulle dessutom kräva att man bygger en ny gång- och cykelbro över spåren.

Kan bli mer bussar

Men även om man får trafiken att flyta lite bättre än idag, så är det nödvändigt att fler väljer andra färdsätt än bil, menar David Nordin. Det är inte länge sedan det blev två busslinjer till området, och diskussioner pågår med bussoperatören Nobina om att öka busstrafiken ännu mer.

– Det går faktiskt att göra både små och stora inköp utan bil. Ska man ha en ny tvättmaskin kan man ta bussen dit, välja den man vill ha, och beställa hemkörning, säger David Nordin.

Då kan det bli ändring

Just nu pågår en idéstudie om hur trafikflödena på och omkring Barkarby handelsplats kan bli bättre.

Våren 2018 är planen att presentera ett antal förslag för politikerna.

Enligt David Nordin, trafikplanerare på Järfälla kommun, kan troligtvis mindre åtgärder genomföras redan under nästa år, medan större ombyggnationer får vänta till 2019 eftersom de både behöver projekteras och få en finansiering.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Järfälla kan få Yimbypris för bostadsbyggande

Nyheter "Kommunen har stora ambitioner" Som en av nio nominerade tävlar Järfälla om att få nätverket Yimby Stockholms årliga byggpris.torsdag 18/10 15:19

Återvinningsstation nyöppnar i Barkarby

Nyheter På plats nästa vecka Barkarbybo och trött på att åka iväg för att slänga skräp? Snart är återvinningen vid stationen tillbaka.onsdag 17/10 15:32