Så ska kultmålningen på rivningskåken i Bromsten räddas

Sveriges största graffitimålning ligger på ett ödehus i Bromstens industriområde. Nu ska huset rivas.

  • Publicerad 15:44, 26 mar 2015

I korsningen Borghöjdsvägen-Winquists väg i Bromstens industriområde ligger en sedan länge utrymd byggnad. I dag fungerar den som sovplats för hemlösa, men inte länge till. Huset ska rivas.

Men det har visat sig inte vara helt enkelt – en av väggarna är nämligen ett konstverk. Som nu ska bevaras för framtiden.

Norra Europas största målning 1989

Graffitimålningen Fascinate uppfördes 1989 och tog hela sommaren att göra för de två 17-åriga graffitikonstnärerna Circle och Tarik. En 13 meter bred och åtta meter hög målning i Bromstens industriområde blev då norra Europas största målning.

– Det är den mest ambitiösa och största målningen som har gjorts i Sverige. Den fick hög status väldigt snabbt och uppmärksammades i flera medier. Den blev en angelägenhet för stockholmarna, säger Jacob Kimvall, graffitimålaren som har doktorerat med en avhandling om just graffiti och gatukonst.

Hakkors klottrade på konstväggen

Eftersom väggen blev så uppmärksammad fick den också någon slags informell form av kulturskydd bland andra graffitimålare, berättar Jacob Kimvall, och därför har ingen målat över den.

– Det finns några hakkors klottrade på den. Någon har målat en ring runt dem, med kryss över. Som ”bort med nazisterna”. Det var inte ovanligt att graffitin förstördes med hakkors på 90-talet. Det var hip hopen/graffitin mot de högerextrema krafterna. Att hakkorsen är kvar i dag gör att målningen kan ses som ett resultat av en kulturhistorisk process och jag kan tycka att de borde bevaras.

Han fortsätter:

– Det innebär att det är tre bilder i en, tre lager bild. Väggen innehåller ett konstverk, hakkors och kryssen över hakkorsen. Utöver det finns det faktiskt en målning

Väggen ska q-märkas

Och nu ska alltså väggen bevaras, trots att ödehuset ska rivas.

– Graffitin ska q-märkas i den kommande detaljplanen för Bromsten och därför måste staden säkerställa så att byggnaden rivs på ett sådant sätt så att väggen inte tar någon skada, säger Natascha Tofilovska, projektledare vid Exploateringskontoret

Hon förklarar att man har utrett möjligheten att riva byggnaden med en sorts stödkonstruktion så att den berörda väggen inte rasar samman. Hur det kommer att göras är inte klart ännu.

q-märkning

En byggnad, tomt eller område kan skyddas av en detaljplan. De beteckningar som används för att skydda och värna kulturhistoriska värden är q, k eller Q.

q reglerar kulturhistoriska värdefulla egenskaper, till exempel fasadmaterial eller takform.