Winter is coming. Bussbolagen i Norrort gör vad de kan för att förbereda sig på den oberäkneliga vintern. Foto: Jonas Månsson

Så ska Norrorts bussar klara vintern

Vintern närmar sig och just nu förbereds SL:s bussar för väderomställningen. Företagen som kör bussarna i Norrort har några nya åtgärder man gör i år.

  • Publicerad 11:40, 14 nov 2019

​​​​​​​

I somras skrev SL kontrakt med ett nytt bussföretag i Vallentuna – Transdev. Bolaget har tidigare kört kollektivtrafik under vinterhalvåret i Umeå, men det här blir första gången man möter vintern i Vallentuna.

Så blir Vallentunas nya miljövänliga bussar

– Vi har tagit fram en beredskapsplan för att kunna hantera vintern. Förhoppningsvis kommer resenärerna inte märka någonting utan vi kommer rulla som vanligt, säger Thomas Charrier, kommunikatör på Transdev.

Bilar ska säkerhetsköra

För att kontrollera framkomligheten på vägen kommer Transdev ha trafikledningsbilar som kör samtliga busslinjers sträcka tidigt på morgonen. I bilarna kommer det också finnas material för att göra små åtgärder på vägen, som att sanda.

Transdev berättar också att man har ett tätt samarbete med kommunen när det gäller snöröjningen.

– Tanken är att kommunen ska ansvara för snöröjningen. Vi har en löpande kontakt med dem så att vi vet var de kommer snöröja och kan planera trafiken effektivt, säger Thomas Charrier.

Spökbussar ska rädda SL under snökaos

I bussdepåerna i Märsta och Vallentuna har man också ett lite nyare system där man med hjälp av både fjärrvärme och elvärme värmer upp bussarna under natten.

Bra vinterdäck

I Täby, Danderyd, Sollentuna och Upplands Väsby, samt på linjerna 608 och 610 i Vallentuna, är det bolaget Arriva som kör bussarna.

Nyheten för i år är att de köpt in den högsta klassificeringen av vinterdäck, något som blir ett krav först år 2024.

Man har också förberett depåerna så att bussarna underhålls under natten.

– Vi har nu sett över hela infrastrukturen på våra depåer och garage så att allt fungerar. Vi ställer upp bussarna på ramper på natten och fyller på med glykol, värmer och laddar batterierna, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva.

Stockholm Direkt