Den nya bussterminalen ska stå färdig samtidigt som den nya tunnelbanestationen i Barkarby/Veddesta. Foto: Ylva Bergman/White Arkitekter.

Så ska nya bussterminalen lätta på trycket i innerstan

Slussen, Centralen och snart: Barkarby. Här är den nya jätteterminalen som ska få fler att slippa byta i city.

  • Publicerad 13:40, 21 jul 2017

Staden har kommit ett steg närmre en ny bussterminal i Barkarby/Veddesta. Trafiknämnden har tagit ett så kallat inriktningsbeslut om bussterminalen som planeras bli cirka 7000 kvadratmeter stor och få 15 bussplatser.

– Det blir en viktig knutpunkt i norra Stockholm, där både pendeltåg, tunnelbana och busstrafik möts, säger trafikborgarrådet Kristoffer Tamsons (M).

SE BILDERNA: Sista steget innan byggstart för t-banan till Barkarby

Slipper centralen

Den nya bussterminalen ska göra att färre resenärer behöver göra byten i innerstan, genom att utöka tvärförbindelser, och samla trafik runt Stockholms innerstad.

– Tanken är ju att göra det enklare för resenärerna, och att skapa möjligheter att göra tidigare och smartare byten. Resenärer upplever idag att de behöver åka till Centralen för att byta. Knutpunkten ska lätta på trycket vid stora omstigningspunkter i innerstaden, säger Kristoffer Tamsons.

SL:s besked: Det blir inte fler bussar till Barkarbystaden

Dröjer till 2024

I dag finns en provisorisk bussterminal vid Barkarby station. Den nya bussterminalen kommer att byggas vid det nya stationsläget Barkarby/Veddesta som även ska rymma pendeltåg och tunnelbana.

Senast nästa år ska det slutgiltiga beslutet om den nya bussterminalen fattas, och den ska öppnas samtidigt som den nya tunnelbanestationen. Byggstart är planerad till 2018, och arbetet förväntas ta sex år. Det kan alltså dröja till 2024 innan den nya bussterminalen står färdig.

Busskaoset i Barkarbystaden skapar ilska mot SL

Barkarbystaden byggs för fullt och ska få 14 000 nya bostäder och 10 000 nya arbetsplatser. Kollektivtrafiken ska anpassas till den växande stadsdelen. Foto: White Arkitekter

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.