122 000 personer ska lyssna på livemusik på Östermalm nästa helg. Foto: Direktpress/ Sören Håkanlind

Så ska Östermalm klara av 100 000 festprissar

Håkan Hellström på Stadion och Summerburst på Gärdet. Samt massor med studenflaksfirare. Polisen och staden rustar för största partyhelgen på länge.

  • Publicerad 17:21, 6 jun 2017

På fredag 9 juni och lördag 10 juni lirar Håkan Hellström inför ett utsålt Stadion. Varje kväll besöker 33 000 personer konserten. Bara ett gitarrsolo längre bort arrangeras samtidigt Summerburst på Gärdet. Till festivalen kommer drygt 28 000 personer.

Totalt är det alltså en bra bit över 100 000 konsertbesökare som kommer till Östermalm. Lägg därtill att det är högsäsong för studentflaken. På fredag 9 juni är det hela 20 (!!!) stycken gymnasieskolor vars elever ska åka flak och spruta öl runt om i stan.

Nu inleds studentflaksäsongen i Stockholm – då blir det svårast ta sig fram

Att det är så mycket som arrangeras samtidigt är inget som oroar. Enligt polisen är det så här varje vår och försommar.

– I slutet på maj och början på juni är det alltid en "never ending story" av det vi kallar för särskilda händelser. Det är en massa jippon hela tiden och självklart blir det påfrestande för all personal. Men vi vill ju att Stockholm ska vara en evenemangsstad, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Men Hellströmspelningen, Summerburst och studentfirande på samma kväll innebär inte bara glädje och feststämning. Det betyder även rejält med skräp.

– Det är inte optimalt, men vi är väl förberedda, säger Jonny Costmar, enhetschef på Idrottsförvaltningen som ansvarar för städningen både kring Hellström och Summerburst.

Med erfarenhet från tidigare år och konserter storsatsar idrottsförvaltningen i år på att hålla rent. Det finns extra städresurser överallt. Sop- och sugbilar på gatorna, personal som plockar skräp på Gärdet non-stop och extra bajamajor i Valhalla-allén.

– Vi kommer lösa det här på ett bra sätt. Direkt när konserterna slutar drar vi igång och städar. Det skulle inte förvåna mig om det är renare än efter en normalhelg, säger Jonny Costmar.

Magnus Björkman, parkingenjör på Stockholm stad, har också planerat för att ordna fram extra städresurser till helgen. Enligt honom kommer det bildas ”två spår av skräp”. Ett från Humlegården och Stureparken upp mot Valhallavägen. Ett annat från tunnelbanestationerna Stadion och Gärdet ner till Summerburstfestivalen.

– Så brukar det bli, skräpet följer flödet av människor, säger Magnus Björkman.

Summerburst får ytterligare en scen på Gärdet

Enligt honom är det inga problem att de här evenemangen sammanfaller.

– Det är mycket folk i omlopp men det kommer nog gå lugnt till. Hellströmpubliken börjar ju bli äldre så på Stadion uteblir nog det där riktiga röjet, säger Magnus Björkman.

– På ett sätt är det bara bra att allt händer samtidigt, eftersom vi ändå har mycket personal ute på stan, säger polisen Lars Byström.

Dubbla konserter + studentflak

Summerburst 

Besökare: 28 000 x 2 = 56 000
Datum: 9-10 juni 
Var: Gärdets sportfält  
Tid: Festivalområdet öppet klockan 15-00                               

Håkan Hellström

Besökare: 33 000 x 2= 66 000
Datum: 9-10 juni      
Var: Stockholm Stadion
Tid: Konserten startar klockan 19

Studentflaken

Totalt 20 gymnasieskolor kör flak på fredag 9 juni, bland annat S:t Eriks gymnasium, Enskede gårds gymnasium och Blackebergs gymnasium. HELA LISTAN HÄR

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43

Ny satsning ska stoppa droghandeln på Plattan

Nyheter Trygghetsgruppen flyttar in mitt på Sergels torg Nu är alla samlade under ett och samma tak – mitt i händelsernas centrum.fredag 20/7 11:44