Stadsdelsnämnden vill göra parkleken Ådalen mer trygg med hjälp av ljud- och ljuslarm. Foto: Mikael Andersson

Så ska parkleken Ådalen bli säkrare

Nyligen blev det klart att ljud- och ljuslarm ska installeras på tre förskolor i Hässelby-Vällingby Nu vill stadsdelen även sätta upp larm vid parkleken Ådalen.

  • Publicerad 16:08, 13 dec 2019

I oktober kom nyheten att Hässelby-Vällingby skulle få 600 000 kronor från stadens trygghetsfond, för att installera ljud- och ljuslarm på tre förskolor. Anledningen var att få ungdomar att sluta hänga där på kvällar och helger.

Nu vill stadsdelsnämnden att larmen även ska installeras vid parkleken Ådalen i Vällingby.

– Det är ett sätt att göra platsen mindre attraktiv för de som vi vill ha bort därifrån, och belysning ökar trygghetskänslan för andra invånare, säger Solveig Nilsson, handläggare på stadsdelsförvaltningen.

Utegym för säkerhetens skull

Samtidigt har nämnden sökt pengar för att anlägga ett utegym vid parkleken Gulsippan, också det med motiveringen att det ska öka tryggheten i området.

– Det är två väldigt besvärliga områden där det finns stora problem med droghandel, där vi ofta hittar sprutor och kanyler, säger Solveig Nilsson.

En ansökan om pengar för att bygga ett utegym vid Maltesholmsbadet har också skickats in, med motiveringen att grillplatsen i södra delen av badet bidrar till störningsproblem. Förslaget är därför att bord, bänkar och grill rivs till förmån för den nya träningsytan.

Besked i början av 2020

För de tre trygghetsinsatserna har nämnden sökt totalt 1,9 miljoner kronor från staden.

– Vi får reda på om vi beviljas medel några månader in på det nya året, säger Solveig Nilsson.

Om försöket med larmen blir framgångsrikt vill förvaltningen sätta upp dem på fler platser, står det i ansökan.

Stockholm Direkt