Foto: Mostphotos, Socialdemokraterna i Huddinge

Så ska politikerna fixa Huddinges röstglapp

46 procentenheter. Så mycket skiljer sig valdeltagandet mellan distrikten Snättringe gård och Grantorp östra i Flemingsberg. Nu manar Socialdemokraterna i Huddinge till handling för att minska glappet. Men redan är 75 förslag på gång.

  • Publicerad 14:01, 29 nov 2017

I Huddinge skiljer det knappt 46 procentenheter mellan det valdistrikt som har högst och det som har lägst valdeltagande. I Vårby gård, Visättra och Flemingsberg ligger valdeltagandet runt 50 procent, medan det i till exempel Snättringe och Fridäng ligger över 90 procent.

Det placerar Huddinge femma på listan över kommunerna med störst glapp. Glappet har dessutom ökat över tid.

Med anledning av det har kommunalrådet Sara Heelge Vikmång (S) lämnat in en interpellation inför kommunfullmäktige den 11 december, där hon manar till handling.

– Det här är ett problem för vår demokrati. Valet är det viktigaste tillfället för alla invånare att bestämma inriktningen för vår politik och utkräva ansvar av sittande politiker. Allas röst ska vara lika mycket värda, säger hon.

Hon tycker att kommunen till exempel ska satsa på utökat samarbete med föreningslivet i områden med lågt valdeltagande, flerspråkiga demokratiambassadörer och information på flera språk. Hon tycker också att det är viktigt att kommunen ansöker om pengar från staten för det arbetet.

75 förslag på gång

Ingalill Söderberg (DP), ordförande i demokratiberedningen, påpekar att demokratiberedningen redan har en plan på gång. Ansökan om de statliga pengarna ska också vara på gång.

– Vi har sammanställt 75 olika punkter och idéer för ökat valdeltagande i kommunen. Det ska vi sammanställa i handlingsplan, säger hon.

Vissa av åtgärderna i 75-punktslistan finns redan, så som demokratidagarna. Men även Ingalill Söderberg tycker att mer måste göras.

Till exempel borde kommunen anställa en samordnare för att öka valdeltagandet, satsa på valinformatörer och debatter i skolorna för att öka antalet förstagångsväljare. Att utöka öppettiderna för vallokalerna och satsa på mobila vallokaler är andra idéer som diskuterats.

Röstade emot ny valkrets

Sara Heelge Vikmångs formulering "alla Huddingebors röst är lika mycket värd" har rört upp känslor i det politiska motståndarlägret. I höst röstade nämligen Socialdemokraterna emot den nya indelningen av valkretsar i Huddinge, då två kretsar blev en.

– Det är en konstig formulering. Alla röster är ju inte lika mycket värda med systemet som vi hade, med två valkretsar. I ena behövde man 800 röster för ett mandat och i den andra behövde man över 1000 röster, säger Ingalill Söderberg (DP), ordförande i demokratiberedningen.

Men Sara Heelge Vikmång tycker inte att frågorna hör ihop.

– Jag beklagar att det här blir en partipolitisk fråga. Jag tycker inte att valkretsarna har någonting med valdeltagandet att göra. Vi ska inte blanda äpplen och päron, säger hon.

Ingalill Söderberg, Drevvikenpartiet. Foto: Lisbeth Krogh

Störst skillnad i valdeltagande

Göteborg: 55,19 procentenheter.

Stockholm: 54,04.

Malmö: 53,76.

Botkyrka: 48,62.

Huddinge: 45,75.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.