2020. Då ska nya Sjöbergs centrum börja ta form. Till höger syns två illustrationer av hur området i Sjöberg kan se ut. Foto: Anton Kyhlbäck/Amasten

Så ska Sjöbergs centrum byggas om

Sjöbergs centrum får ett nytt ansikte. I oktober river man det gamla och i januari börjar man bygga på det nya - om allt går enligt planerna.

  • Publicerad 18:14, 21 mar 2019

I januari kan Sjöbergs centrum börja byggas om.

På tisdagen lämnade byggherren Amasten in ansökan om bygglov för fastigheten Sjöstjärnan 2 och på onsdagen höll de ett möte initierat av Joakim Jonsson (S), byggherren Amasten och Ingemar Drakensjö från Bostadsrättsföreningen Sjöstärnan.

– Det kommer bli bra det här, säger Jens Lackmann, samarbetspartner med Amasten, under mötet med ett 20-tal personer, politiker och föreningar.

Våren 2012 skrev sex bostadsrättsföreningar ett öppet brev om Sjöberg centrum.

Då förklarades platsen som "den bortglömda stadsdelen" i Sollentuna. Senast 2017 nådde missnöjet en kulmen då den förre ägaren Prime Living inte kom till skott med sina planer.

”Vi hade en plan som vi gick ut med men den höll inte”

Bygget i Sjöberg fördröjs ytterligare

Planen nu är att rusta upp.

Amasten Fastighet AB vill redan i oktober börja riva och sätta igång byggnadsprocessen som väntas ta uppemot 12 till 15 månaders tid.

Då ska det bli mer plats.

Fem kommersiella lokaler ska stå redo och ett mindre lägenhetshotell längs med Lomvägen, sydväst om centrum. Gågatan ska rustas upp och förhoppningen är även att bygga ut ett 60-tal parkeringsplatser.

AMASTEN. Jens Lackmann, samarbetspartner med Amasten, var i Sjöbergs centrum under onsdagen för att diskutera framtiden för stadsdelen. Foto: Anton Kyhlbäck

– Vi vill ha ett bra centrum som lockar till sig människor, säger Ellen Reichard, affärsutvecklingschef på Amasten, sammanfattande under mötet.

Bygglovsansökan gäller 80 nya hem i ett lägenhetshus på 12 våningar i centrum.

Cecilia Göransson, representant för Bostadsrättsföreningen Sjöberg, påpekade att buss 607 - som går till Sjöberg varje kvart eller halvtimme, beroende på dygnet - ofta är så pass full att resenärer får måste upp.

– Då är min fråga hur det ska bli när 80 studenter flyttar hit, säger hon.

Kollektivtrafiken ansvarar dock landstinget för och inte Sollentuna kommun eller Amasten.

Oscar Nyströmer (M) och Joakim Jonsson (S) var på plats under mötet för att svara på frågor från politikernas håll och vara en del av kontaktbyggandet mellan allmänheten och den nya byggherren.

Socialdemokraternas gruppledare, Joakim Jonsson (S), var optimistisk över de nya planerna för Sjöbergs centrum och fick medhåll av kollegan, Oscar Nyströmer (M).

– Finns det något vi kan hjälpa till med för att skapa bättre förutsättningar. Då vill vi gärna det, säger Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, Sollentuna kommun.

Ny aktör köper Sjöberg centrum

(S) vill köpa Sjöbergs centrum

Ljusning för Sjöbergs centrum

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Stort engagemang efter mopedrån

Nyheter "Vi ska synas och göra det lite tryggare för tonåringarna" Den senaste tidens mopedrån i Sollentuna har engagerat hundratals vuxna i kommunen som nu patrullerar gatorna för att öka tryggheten.lördag 17/8 9:00

Kräftfiske handlar om erfarenhet

Nyheter Roger och Paul laddar - imorgon börjar kräftfisket i Sollentuna. Augusti är lika med kräftfiske. I veckan drar årets fiske igång men redan veckorna innan börjar de riktigt initierade fiskarna sina förberedelser.torsdag 15/8 17:21

Två av tre fick jobb tack vare nytt projekt

Nyheter Etableringslyftet har hjälpt nyanlända till egen försörjning Två av tre nyanlända har fått jobb. Det är resultatet av projektet Etableringslyftet, som startade i Upplands Väsby, Sollentuna och Sigtuna förra hösten.torsdag 15/8 9:03
Stockholm Direkt