OLIKA ÅSIKTER. Södermalmsbon Ann-Christine Svanström vevar ner rutan och diskuterar sommarproblem med trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Foto: Sacharias Källdén

Så ska Skånegatan bli en bättre sommargågata

Förra sommaren fick Skånegatans omgörning till sommargågata kritik för att snarare bli en skränig bargata än en inbjudande sommargågata. Nu lovar staden bättring.

  • Publicerad 11:53, 24 maj 2019

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) hinner bara ta några steg på Skånegatan innan en bilist stannar och vevar ner rutan.

– Det här börjar bli för mycket. Det är inget fokus på barnen, det är bara det ekonomiska och uteserveringarna som styr, säger södermalmsbon Ann-Christine Svanström som sitter bakom ratten.

Ny strid om Skånegatan som sommargågata

Hon är sur och tycker sommargågatorna bara medför stök och problem för de boende att ta sig fram, både för fots och med bil. Liknande kritik framfördes även efter förra sommaren, då Skånegatan ansågs bestå av fulla människor, nerkräkta trottoarer och krossat glas.

Men i sommar utlovas bättring. Daniel Helldén och Jonas Naddebo varit i kontakt med handlare, krögare och boende för att reda ut vad som kan göras för att stämningen ska bli mer positiv.

– Vi bygger mycket på de boende och företagarnas egna förslag och idéer när vi utvecklar och förbättrar sommargågatorna, säger Jonas Naddebo.

Nu ska sommargågatorna fyllas av mer kultur

Bland annat ska ett antal aktiviteter förbättra gatans upplevelse. Tre olika tillfälliga ”pop up-parker” kommer att etableras på gatustråket. Det kan handla om soffor och stolar där man kan hänga och umgås.

ICA Bonden bygger en boulebana utanför affären och ha ett antal klot för utlåning.

Flera av uteserveringarna begränsas. Ingen servering får i år täcka nästa restaurang eller grannbutik, och vid varje husentré måste det finnas en fri passage på två meter för att de boende lättare ska ta sig fram.

– Vi har lyssnat på de boende och gjort flera justeringar för att det här ska bli bättre, säger Daniel Helldén.

Nu öppnar Stockholms sommargågator

Utöver det utlovas kulturaktiviteter för flera målgrupper, bland annat gratis yoga på morgnarna vid Nytorget under ett antal dagar i augusti.

– Gatan behöver inte bara vara en plats att köra bil på. På sommaren ska gatan tillhöra stockholmarna och invånarna. Att ha yoga precis här är verkligen ett tecken på det, säger Jonas Naddebo.

Slutligen ska det bli mer och bättre städning och det ska finnas mer sopkärl utställda på gatan.

– Delar av kritiken i fjol handlade om nedskräpning. I år ska vi ska ha folk på plats som fysisk städar och håller rent. Det här kommer bli bra, säger Daniel Helldén.

60 procent av de boende kring Skånegatan vill ha sommargågata, 35 procent vill inte, enligt en enkätundersökning som Staden gjort.

Förändringar på Skånegatan i sommar

Boulebana: ICA Bonden har en boulebana utanför affären och gratis klot att låna.

Pop up parker: En bostadsrättsföreninga och två handlare bygger upp små pop-up parker på gatan där man kan slå sig ner, socialisera och njuta.

Mer städning: Skånegatan får fler sopkärl och utökad städning under sommaren.

Mindre uteserveringar: Exakta mått på hur stora uteserveringarna får vara. Bland annat får de inte vara bredare än 3.5 meter och inte gå ut framför grannbutiker och de boendes entrédörrar.

Trafikomledning: Justeringar har gjorts för att minska onödig trafik på sommargågatan. Bland annat har ett kvarter på Östgötagatan dubbelriktats.

Sommaryoga: Tre yoga-studios i området anordnar gratis morgonyoga ett antal dagar under sommaren.

Visa merVisa mindre